ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ με θέμα: Να μην ισχύσει ο νόμος υποβάθμισης του πτυχίου των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ

Τελευταία Ενημέρωση:

Στην υποβάθμιση των πτυχίων ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που φέρνει ο νέος νόμος της κυβέρνησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και μία σειρά ακόμα ζητημάτων με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι σπουδαστές επανέρχεται το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αναλυτικά στην Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής Γιάννης Δελής τονίζονται τα εξής:

«Ο νέος νόμος 4763/21-12-2020 της κυβέρνησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση έχει προκαλέσει δίκαια ένα κύμα διαμαρτυριών και αγωνιστικών δράσεων από μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα. Η απάντηση της υπουργού Παιδείας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ (22/3/2021), απέδειξε την επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτήν τη ρύθμιση που θίγει τα δικαιώματα των νέων, με το υποκριτικό πρόσχημα ότι βάζει τάξη στον χώρο των ΕΠΑΣ. Όμως τάξη δεν μπαίνει όταν υποβαθμίζεται το επίπεδο του πτυχίου και αυτό μετατρέπεται σε βεβαίωση. Τάξη δεν μπαίνει όταν οι νέοι που σπουδάζουν βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα αναλώσιμα. Τάξη δεν είναι η έλλειψη καθηγητών, η καθυστέρηση πληρωμής της μαθητείας, οι κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις.

Οι χιλιάδες μαθητές στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ δικαιολογημένα αγανακτούν και αγωνίζονται, αφού ουσιαστικά ο νέος νόμος υποβαθμίζει το πτυχίο και τις σχολές τους, ενώ προσθέτει άλλο ένα εμπόδιο στις σπουδές τους, καθώς για να λάβουν -πλέον- το πτυχίο επιπέδου 3 είναι υποχρεωμένοι να δώσουν και εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ. Όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση για τους μαθητές των ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ, θα εφαρμοστούν από φέτος αλλάζοντας στα μισά της χρονιάς το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς.

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται πως είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών αφού, αντί να πάρει όλα τα μέτρα για να λειτουργούν όλες οι σχολές με ασφάλεια για τους μαθητές και τους καθηγητές, να εξασφαλίσει σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, κατάλληλα κτίρια και αίθουσες, δωρεάν σύγχρονο εξοπλισμό για τα εργαστήρια, μόνιμους καθηγητές, μαθητεία με μηνιαίο εισόδημα και ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο Εργασίας, πέρασε νέο νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση εν μέσω πανδημίας με πολλές σχολές κλειστές. Σε μία περίοδο μάλιστα, που η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα μεγαλώνουν λόγω του τρόπου που διαχειρίζεται την πανδημία, αλλά και γιατί η μαθητεία βρίσκεται στον “αέρα”.

Παράλληλα σύμφωνα με καταγγελίες μαθητών, για όσους δεν πρόλαβαν να βρουν επιχείρηση για την μαθητεία δεν εξασφαλίζεται κανένα εισόδημα, ενώ και ορισμένοι από αυτούς που είχαν ξεκινήσει παραμένουν απλήρωτοι για μήνες ενώ βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις τους.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

  • Ώστε να μην ισχύσει ο νέος νόμος υποβάθμισης του πτυχίου για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ;
  • Ώστε να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους τους μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και να πληρωθούν άμεσα την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις μαθητείας με απόφαση της κυβέρνησης;
  • Τι μέτρα θα πάρει για να ανοίξουν όλες οι σχολές με ασφάλεια, για να συντηρηθούν οι υποδομές και να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια;»

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...