Χρύσα Βαθιανάκη: Νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

"Ποδαρικό" από τον καλλιτέχνη Γιάννη Στεφανάκη

Μία νέα έκθεση προετοιμάζεται αυτό τον καιρό στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου.

Σε ερώτησή μας η επιμελήτρια της Πινακοθήκης, κυρία Χρύσα Βαθιανάκη, δήλωσε στη Φωνή του Μαλεβιζίου ότι "η έκθεση θα εγκαινιαστεί το καλοκαίρι και έχει την αναφορά της στην επετειακή χρονιά που βιώνουμε φέτος, μια τιμή στο 1821, αλλά μέσα από την ματιά των σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών".

Το "ποδαρικό" στην ενότητα αυτή έκανε ο γνωστός και καταξιωμένος πολυσχιδής καλλιτέχνης Γιάννης Στεφανάκις.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Γιάννης Δ. Στεφανάκις γεννήθηκε στη Γρηγοριά Ηρακλείου Κρήτης.

«Χαράκτης και ζωγράφος, ποιητής και δάσκαλος, βίντεο-άρτιστ, τυπογράφος συλλεκτικών εκδόσεων και πολιτισμικών περιοδικών, ο Γιάννης Στεφανάκις, ακολουθώντας το παράδειγμα του αναγεννησιακού ανθρώπου, επιλέγει να παράγει καλλιτεχνικά με ποικίλους τρόπους έκφρασης, να εμπλέκει συνολικά στο έργο του το επίκαιρο με την Ιστορία, την τέχνη με τη ζωή, την ουτοπία με την πραγματικότητα, τη σύγχρονη τεχνολογία με την προσωπική δημιουργία. Στοχαστικός, συνεπής και επίμονος, κοινωνικά ανήσυχος, μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα σε εικόνες, λέξεις και πολλαπλές μορφές καλλιτεχνικών αναζητήσεων, με αιτούμενο πάντα την επικοινωνία, όχι στο επίπεδο της καθημερινής φθαρμένης έννοιας της, αλλά σε εκείνο της μνήμης, της γνώσης, της σύνδεσης του παλαιού με το σύγχρονο, της αντιδιαστολής της ψευδαίσθησης με την αλήθεια».

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική, χαρακτική, αγιογραφία, καθώς και τέχνη του βιβλίου και τυπογραφία. Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως στοιχειοθέτης τυπογράφος. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου και βραβεύτηκε.

Εκδίδει το περιοδικό Νέο επίπεδο, καθώς και το συλλεκτικό Τεχνοπαίγνιον – ειδική έκδοση για φιλότεχνους που ήδη αριθμεί πέντε τεύχη. Διευθύνει επίσης τις συλλεκτικές Εκδόσεις Χειροκίνητο, από τις οποίες κυκλοφορούν βιβλία σημαντικών Ελλήνων ποιητών, εμπλουτισμένες με δικά του πρωτότυπα χαρακτικά.

Στα Γράμματα εμφανίστηκε με δύο ποιητικές συλλογές από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης: Το καρφί του χρόνου (2010) και Πρόσφυγας θεός και άλλα ποιήματα (2014). Έχει επίσης συμμετάσχει με τον Χρίστο Σ. Κρεμνιώτη και τον Κώστα Θ. Ριζάκη στη συλλογική έκδοση Μίτος αιφνίδιος η μοναξιά (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2016). (Παλαιότερες ποιητικές συλλογές του τις έχει αποκηρύξει.) Έργα του υπάρχουν στο ΕΜΣΤ, στην Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ