Με επιτυχία η χθεσινή πολιτική συγκέντρωση της Κ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ στο Γάζι

Petite Perle 300×250

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική ομιλία της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου με θέμα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή», την Παρασκευή28/5 στην Πλατεία Δημαρχείου στο Γάζι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ξηλώνει εργασιακά δικαιώματα.

Ομιλητής ήταν ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Καλησπέρα, Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Χωρίς να έχει τελειώσει ακόμα η πανδημία του κορωνοϊού και η καραντίνα, ίσα που άνοιξε το λιανεμπόριο, η εστίαση και κάποια ξενοδοχεία, τώρα που θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή οι λογαριασμοί, τα χρέη και τα λουκέτα, τώρα που αν υπήρχε ένα κράτος για όλο το λαό – όπως λένε – θα έπρεπε τώρα να στηρίξει τους πιο αδύνατους,

Τώρα διάλεξε το κεφάλαιο, η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα αστικά κόμματα που τη λιβανίζουν, να κηρύξουν πόλεμο, γενική επίθεση στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα.

(..)Η κυβέρνηση, για ένα χρόνο, βρήκε τον κορωνοϊό ως πρόσχημα και την «ατομική ευθύνη» ως επιχείρημα, για να κρύψει την καινούργια, πολύ μεγαλύτερη οικονομική κρίση, για να φοβερίσει το λαό να μη μιλά, για να μην ξοδευτεί καθόλου για τη δημόσια υγεία, για να σμπαραλιάσει τη δημόσια εκπαίδευση, για να βάλει lock-down και να ρίξει τους τζίρους σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, για να ευνοήσει μεγάλες επιχειρήσεις και supermarket, που είχαν ελάχιστους ή καθόλου περιορισμούς, ή ακόμα και προνομιακή στήριξη, όπως οι ιδιωτικές κλινικές.

Φυσικά το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν μπροστά σε όλους τους αγώνες αυτής της περιόδου, την ώρα που άλλοι –όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ – καλούσαν σε αναμονή «για να περάσει η κακιά ώρα και να λογαριαστούμε μετά » -όπως έλεγαν.

Τώρα, πριν τελειώσει οριστικά η πανδημία και η καραντίνα, οι αστοί κήρυξαν πόλεμο να εξαφανίσουν την έννοια του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, να καταργήσουν το 8ωρο, τις υπερωρίες, τις Κυριακές, να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση, με το Νομοσχέδιο που ανακοίνωσε πως θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε λίγες μέρες.

Προβλέπουν τη λεγόμενη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους μέχρι 10 ώρες τη μέρα. Οι επιπλέον ώρες εργασίας δεν αμείβονται, αλλά ανταλλάσσονται σε άλλες μέρες με μειωμένες ώρες και ρεπό. Η «διευθέτηση» αυξάνει τον απλήρωτο χρόνο της εργασίας προς όφελος του εργοδότη.

(…) Πόλεμο αυτοί, πόλεμο και εμείς. Με τις δίκαιες διεκδικήσεις μας

    – 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο. 

    -Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι σύγχρονο σήμερα. Αυτό έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, μετά από δύο απανωτές οικονομικές κρίσεις και όχι να δουλεύουν ήλιο με ήλιο.

Πόλεμο πρέπει να ανοίξει η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες. Και να μετρήσουν καλά σε αυτό τον πόλεμο ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι είναι οι εχθροί.

Να μη παρασυρθούνε από τα πολλά ψέματα που λέει πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση, που παρουσιάζει το «μαύρο-άσπρο», ότι δήθεν το 10ωρο είναι «δικαίωμα και επιλογή  του εργαζόμενου», αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα της δήθεν αντιπολίτευσης για να δικαιολογηθούνε για την αντεργατική τους στάση.

Να δούνε πως μόνο το ΚΚΕ υπερασπίζεται με ξεκάθαρη, κρυστάλλινη θέση, τα συμφέροντα, την ίδια τη ζωή, ένα καλύτερο παρόν και μέλλον των εργατοϋπαλλήλων, της λαϊκής πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Μόνο το ΚΚΕ δε σταμάτησε τους αγώνες υπέρ των εργαζομένων, μαζί με τους εργαζόμενους, μέσα στην πανδημία με μάσκες, αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας. Μόνο το ΚΚΕ με το που τελείωσε η αυστηρή καραντίνα και κηρύχτηκε ο τωρινός πόλεμος στο 8ωρο, κάνει αυτές τις μέρες μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα , με πολύ μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων. Μόνο το ΚΚΕ από τα κόμματα, αλλά και δεκάδες ταξικά σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ – αλλά και εκτός από αυτό – ενημερώνουν τους εργαζόμενους, το λαό για τον πόλεμο που μόλις άρχισε. Δύσκολη δουλειά αν πάρουμε υπόψη την παραπληροφόρηση και την πλύση εγκεφάλου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

(…) Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ είναι κάλεσμα σε επιστράτευση. Κάλεσμα όλων των μελών, των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλων των εργαζομένων –ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης –  σε ξεσηκωμό.

Στον πόλεμο που άρχισε δεν πρέπει να νικήσει το κεφάλαιο. Πρέπει ενωμένοι, να νικήσουν οι εργαζόμενοι. Την κατάχτηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, του 8ωρου, που με το αίμα και των αγώνα τους κέρδισαν οι προπαπούδες μας εργαζόμενοι πριν 100 χρόνια, δεν θα την αφήσουμε να  χαθεί.

Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε μηχανές, χρειαζόμαστε κάθε μέρα 8 ώρες δουλειά το πολύ, 8 ώρες ύπνο, 8 ώρες για προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις κι αν περισσέψει και για ξεκούραση ή ψυχαγωγία.

Αλλιώς δεν βγαίνει η ζωή, έχουμε αντοχές, Δουλεύουμε για να ζήσουμε, τη δική του τη ζωή του ο καθένας, δε ζούμε για να δουλεύουμε, ούτε χαρίζουμε σε κανένα εργοδότη τη δική μας τη ζωή. Πέρασε ο καιρός της δουλείας, που το αφεντικό εξουσίαζε τη ζωή του σκλάβου.

(…) Εμείς σκλάβοι στον 21ο αιώνα, δεν θα γίνουμε. Κανείς δεν πρέπει να το επιτρέψει, ούτε για τον εαυτό του, ούτε για το διπλανό του, για τους άλλους.

Όλοι να βοηθήσουμε να καταλάβουν και να ξεχωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι πως το ΚΚΕ είναι εκείνο που τους εκπροσωπεί και παλεύει μαζί τους, -όσες διαφωνίες ή επιφυλάξεις  κι αν έχουνε-  και να συμπορευτούνε μαζί του.

Να ακούσουνε τη συμβουλή του ΚΚΕ, πως πρέπει να γραφτούνε, να ενεργοποιηθούνε οι ίδιοι –μαζί με τους συναδέλφους τους σε κάθε χώρο, στη δουλειά, στη γειτονιά – στα σωματεία τους, στους αγροτικούς συλλόγους, στους συλλόγους γονέων, σε επιτροπές αγώνα για τα μικρά και τα μεγάλα τους προβλήματα.

Ένας – ένας μοναχός του δεν μπορεί να πετύχει τίποτα. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, ενωμένοι και δραστήριοι, αλλά όχι σιωπηλοί και αδρανείς, αποφασισμένοι, αλλά όχι φοβισμένοι, μπορούμε βήμα –βήμα να κερδίσουμε στη ζωή ό, τι μας ανήκει.Στον πόλεμο πρέπει να διαλέξεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Το ΚΚΕ προσκαλεί κάθε εργάτη, κάθε υπάλληλο με το στίχο του Μπρέχτ: 

«Είναι η θέση σου εκεί: στο μεγάλο το μέτωπο της εργατιάς, γιατί εργάτης είσαι και σύ.»

Και στην πόλη μας οι αγώνες που δίνονται από τα σωματεία εργαζομένων αυτή τη περίοδο, είναι θαρραλέοι, πολύ σημαντικοί, ελπιδοφόροι!  Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων στο εμπόριο την προηγούμενη Κυριακή και πανελλαδικά και στη πόλη μας  τσάκισε τους μηχανισμούς της εργοδοσίας που με τερτίπια και προσπάθειες εξαγοράς των εργαζομένων ήθελε να περάσει με άκρα του τάφου σιωπή ότι οι εργαζόμενοι με απόφαση της κυβέρνησης δύο Κυριακές τώρα δουλεύουν!

Καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν: Καμία εμπιστοσύνη στο κεφάλαιο, την ΕΕ, την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα για επιστροφή στην «κανονικότητα». «Κανονικότητα» γι αυτούς είναι το συμφέρον τους, η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η βαρβαρότητα και η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος.

(..) Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νέα γενιά, που έχει γνωρίσει μόνο την εργασιακή ζούγκλα, που δεν έχει γνωρίσει μεγάλους αγώνες, νίκες του εργατικού- λαϊκού κινήματος. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαμορφώνει για το μέλλον ένα χειρότερο πλαίσιο δουλειάς και ζωής. Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας ήταν ένα ανάχωμα, που έχτισαν με πολλούς αγώνες οι εργαζόμενοι για να έχουν ελεύθερο χρόνο για όποια δραστηριότητα επιθυμούν, καθώς και για να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλειά τους. Να μην επιτρέψουν να καταργηθεί.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία σε θέση ευθύνης και μάχης γιατί, τώρα είναι η ώρα! Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής!»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ