Η ονοματολογία για το τουριστικό συγκρότημα Καψή στην Αγία Πελαγία

Petite Perle 300×250

Έστω κι εν μέσω πανδημίας το ενδιαφέρον είναι απτό ιδιαίτερα όταν πρόκειται για «πρωτοκλασάτα» ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε επίσης «πρωτοκλασάτους» προορισμούς.

Από την στιγμή που προκηρύχθηκε κι επίσημα προ ημερών ο διαγωνισμός για το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ντίας Καψή στην Κρήτη ξεκίνησε πιο έντονα και η ονοματολογία για τους μνηστήρες, για μία μονάδα, η οποία θεωρείται από τα μεγάλα «φιλέτα» σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.

Στα ονόματα των μνηστήρων που έχουν ακουστεί στο παρελθόν αλλά και πιο πρόσφατα περιλαμβάνονται ενδεικτικά αυτά των ομίλων του Ιβάν Σαββίδη, της αμερικανικής Hines μαζί με την Ηenderson Park, της επενδυτικής ΗIG, του ομίλου Sani/Ikos με τα επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ άλλων, των Oaktree Capital, Goldman Sachs Asset Management, Hermes GP , του νέου επενδυτικού σχήματος «MHV Mediterranean Hospitality Venture» για επενδύσεις σε ξενοδοχεία των Prodea Investments ΑΕΕΑΠ- Invel και Yoda του ομίλου Γιάννη Παπαλέκκα.

Η πρόσκληση διενέργειας των ανεξάρτητων δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ» δημοσιεύθηκε  στις 18 Μαΐου, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με την αγορά τώρα να αναμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις για το συγκρότημα που βρίσκεται στο προσκήνιο ήδη την τελευταία τριετία λόγω των γνωστών ζητημάτων με τις τράπεζες. Έστω κι αν από το 2018 μέχρι σήμερα οι συνθήκες στον τουρισμό έχουν αλλάξει άρδην, εντούτοις, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς στο ΝΜ ακόμη κι εν μέσω πανδημίας το ενδιαφέρον είναι απτό ιδιαίτερα όταν πρόκειται για «πρωτοκλασάτα» ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε επίσης «πρωτοκλασάτους» προορισμούς.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εν μέσω Covid 19 σπεύδουν να πάρουν θέση στην ελληνική αγορά και νέοι ισχυροί παίκτες όπως η MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited, η οποία αν και ξεκίνησε από την Κύπρο να «χτίζει» το χαρτοφυλάκιό της με τα πρώτα πολυτελή ξενοδοχεία, σκοπεύει να μπει δυνατά και στην ελληνική αγορά.

«Η εκκίνηση γίνεται από την Κύπρο αφού στην κυπριακή αγορά υπήρχε τη δεδομένη στιγμή διαθέσιμο προϊόν με μεγάλα συγκροτήματα 5 αστέρων που είναι και αυτά που θέλουμε να εντάξουμε στο σχήμα», δήλωνε πριν λίγο καιρό στο ΝΜ ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments AEEAΠ κ. Αρις Καρυτινός. «Η Ελλάδα ωστόσο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κυρίως μεγάλα και δημοφιλή νησιά- που έχουν αντίστοιχα και μεγάλες μονάδες- όπως η Κρήτη, η Κώς, η Ρόδος, η Κέρκυρα, χωρίς να αποκλείουμε και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας με καλές αεροπορικές συνδέσεις»,

Όσον αφορά τώρα τη διαγωνιστική διαδικασία για το «Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ» η πρόσκληση περιλαμβάνει τη διενέργεια τεσσάρων ανεξάρτητων δημοσίων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας που έχει υπαχθεί στην έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης.

Η αγορά τοποθετεί το τίμημα σε ένα εύρος αν των 70 εκατ. ευρώ, μένει να φανεί ωστόσο ο αριθμός των τελικών ενδιαφερομένων κι επίσης το αν τελικά κάποιοι από τους υποψηφίους επενδυτές που ήταν πιο θερμοί προ διετίας, όπως π.χ. ο όμιλος Σαββίδη ή η Hines θα εμφανιστούν εκ νέου δεδομένου ότι «τρέχουν» άλλα μεγάλα μέτωπα, με τον πρώτο να έχει εκκινήσει στο φούλ τις διαδικασίες για το νέο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική και τη Hines μαζί με την Ηenderson Park να έχει τοποθετηθεί πολλαπλώς στην Κρήτη ύστερα από την περυσινή, μεγάλη συμφωνία για την αγορά των πέντε ξενοδοχείων στο νησί.

Οι τέσσερις διαγωνισμοί αφορούν το κύριο ξενοδοχειακό συγκρότημα, γήπεδα και εκτάσεις στα πέριξ, εξοπλισμό, άυλα πάγια στοιχεία όπως σήματα (τα Minoan Amusement Park και Out of the Blue Capsis Resort τα οποία η ειδική διαχειρίστρια έχει καταθέσει από τον Απρίλιο ενώπιον του Τμήματος Κατάθεσης Σημάτων και Θεσμικών Ρυθμίσεων, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς κατοχύρωση), domain names κ.α..

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Out of The Blue Capsis Elite Resort» είναι κατηγορίας πέντε αστέρων και συνολικής δυναμικότητας 1.155 κλινών (490 δωματίων) στην Αγία Πελαγία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα σήμερα στοιχεία το ξενοδοχειακό συγκρότημα απαρτίζεται από 42 κτίρια που έχουν ανεγερθεί επί της παραπάνω έκτασης τα οποία διαθέτουν χώρους συνολικής επιφάνειας 45.255 τ.μ. Πέραν των δωματίων και διαμερισμάτων, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκονται επίσης εγκαταστάσεις εστίασης, χώροι υποδοχής, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εγκαταστάσεις υπαίθριων και αθλητικών δραστηριοτήτων, 39 πισίνες (7 κοινόχρηστες και 32 που χρησιμοποιούνται ιδιωτικά) και λοιπές εγκαταστάσεις.

newmoney.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ