Κομισιόν: Συμφωνία με Μπιλ Γκέιτς για πράσινες επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολ.

Petite Perle 300×250

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Μπιλ Γκέιτς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει επενδύσεις ύψους 1 δισ. έυρώ  σε καθαρές τεχνολογίες, όπως το πράσινο υδρογόνο και τα βιώσιμα καύσιμα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η Επιτροπή και η Breakthrough Energy Catalyst, ένα πρόγραμμα που ιδρύθηκε από τον Μπιλ Γκέιτς , επιθυμούν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση το 2022-2026 για την κατασκευή μεγάλων έργων, που θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις του διοξειδίου του άνθρακα.

«Η απο-ανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για καινοτομία που έχει δει ποτέ ο κόσμος », δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς στη δήλωση που δημοσίευσε η ΕΕ. «Η Ευρώπη θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, έχοντας επιδείξει μια πρώιμη και συνεπή δέσμευση για το κλίμα και τη μακροχρόνια ηγετική θέση στην επιστήμη, τη μηχανική και την τεχνολογία».

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φο ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Με την ευρωπαϊκή μας πράσινη συμφωνία, η Ευρώπη θέλει να γίνει η πρώτη ουδέτερη για το κλίμα ήπειρος έως το 2050. Και η Ευρώπη έχει επίσης τη μεγάλη ευκαιρία να γίνει η ήπειρος της καινοτομίας για το κλίμα. Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινητοποιήσει μαζικές επενδύσεις σε νέες βιομηχανίες κατά την επόμενη δεκαετία. Γι 'αυτό χαίρομαι που ενώνω τις δυνάμεις με το Breakthrough Energy. Η συνεργασία μας θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της ΕΕ για να αποκομίσει τα οφέλη των τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών και να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας του αύριο».

Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η συνεργασία Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Breakthrough Energy Catalyst θα στοχεύσει σε τεχνολογίες, οι οποίες αποδεδειγμένα μειώνουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά επί του παρόντος είναι υπερβολικά ακριβές για να επεκταθούν και να ανταγωνιστούν τις υπάρχουσες τεχνολογίες με βάση τα ορυκτά καύσιμα.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει να αναπτυχθούν οι τεχνολογίες από μόνες τους», τονίζεται.

Συνδυάζοντας τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να επενδύσουν σε έργα μεγάλης κλίμακας, η συνεργασία θα συμβάλει στη μείωση του κόστους αυτών των κρίσιμων τεχνολογιών, επιταχύνοντας τη χρήση τους.

Η υποστήριξη αυτή θα έχει τη μορφή χρηματοδοτικών μέσων και επιχορηγήσεων.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ στη συμφωνία προβλέπεται από το Horizon Europe και το Ταμείο Καινοτομίας στο πλαίσιο του InvestEU .

Το Breakthrough Energy Catalyst Program θα κινητοποιήσει ισοδύναμα ιδιωτικά κεφάλαια και φιλανθρωπικούς πόρους για τη χρηματοδότηση των επιλεγμένων έργων.

Η εταιρική σχέση θα είναι επίσης ανοικτή σε εθνικές επενδύσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του InvestEU ή σε επίπεδο έργου.

πηγή: www.ot.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ