Eκκληση Μικ Τζάγκερ, Τίλντα Σουίντον και άλλων σταρ για τη διάσωση της Βενετίας -«Να μη γίνει τριτοκοσμική Disneyland»

Petite Perle 300×250

Ανοικτή επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση για τη διάσωση της Βενετίας καθώς ετοιμάζονται να επιστρέψουν οι ορδές των τουριστών απευθύνουν διασημότητες από το χώρο του κινηματογράφου, της τέχνης και της μουσικής.

Ο Τζέιμς Άιβορι, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, η Τίλντα Σουίντον, ο Μικ Τζάγκερ, ο Γουές Αντερσον, η πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανσουάζ Νισέν, ο Αμερικανός συγγραφέας και κριτικός Τέχνης Κρίστοφερ Μπόλεν, ο γλύπτης Άνις Καπούρ, ο διευθυντής του Museum of Fine Arts in Houston, Γκάρι Τίντεροου και η διευθύντρια της Peggy Guggenheim Collection στη Βενετία, Καρόλ Βάιλ και πολλοί ακόμη άνθρωποι του Πολιτισμού συνυπογράφουν την έκκληση στις ιταλικές Αρχές να εμποδίσουν τη μετατροπή της Πόλης των Δόγηδων σε «θεματικό πάρκο σαν τη Ντίσνεϊλαντ» αποτυγχάνοντας να βάλουν όρια στην επέλαση των τουριστών μετά την πανδημία.


«Η Βενετία δείχνει πόσο υποφέρει κι εμείς, ως πολίτες του κόσμου, δεν μπορούμε να μείνουμε ασυγκίνητοι», σημειώνουν οι 21 υπογράφοντες. «Σας ζητούμε να διατηρήσετε όχι μόνον την τεράστια πολιτιστική κληρονομία, αλλά και τη ζωή στην πόλη, που προσδίδει ψυχή στις πέτρες και τους πίνακες», αναφέρουν μετά την είδηση ότι ένα κρουαζιερόπλοιο – ενδεχομένως το ίδιο που προσέκρουσε προ διετίας στην προβλήτα του λιμανιού της Βενετίας, όπως σημειώνει η Corriere della Sera – ετοιμάζεται να περάσει το Σάββατο δίπλα από την πλατεία του Αγίου Μάρκου, παρά το διάταγμα που εξέδωσε στα τέλη Μαρτίου η ιταλική κυβέρνηση απαγορεύοντας την άφιξη κρουαζιερόπλοιων κι άλλων μεγάλων πλοίων στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Η Γαληνοτάτη είχε βρει την ηρεμία της για πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας και τη νέκρωση της ανθρώπινης δραστηριότητας με τα κρουαζιερόπλοια και τους τουρίστες εξαφανισμένους, τα νερά της λιμνοθάλασσας να καθαρίζουν και τα δελφίνια να παίζουν με τα κύματα στην είσοδο του περίφημου Canal Grande. Αλλά με την επιστροφή στην «κανονικότητα» και τα χαλάρωση από τα μέσα Μαϊου των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Ιταλία οι τουρίστες άρχισαν να επιστρέφουν στη Βενετία. Ωστόσο, οι κάτοικοι κι όσοι έχουν στενούς δεσμούς με την ιστορική πόλη αρνούνται να αποδεχθούν την επιστροφή της στην προ πανδημίας μάστιγα, όταν κατακλυζόταν από ορδές ημερήσιων επισκεπτών και τεράστια κρουαζιερόπλοια που προκαλούσαν καταστροφή στην εύθραυστη λιμνοθάλασσα, διάβρωση στα θεμέλια κτιρίων με τα απόνερά τους και υπονόμευαν την τουριστική οικονομία της πόλης, προσφέροντας στέγαση και γεύματα στους επιβάτες του, που συχνά δεν άφηναν ούτε ένα ευρώ σε τοπικά καταστήματα.

Αποδέκτες της επιστολής του Venetian Heritage Foundation, που συνυπογράφουν οι διασημότητες, είναι ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι καθώς και οι τοπικές Αρχές. «Δεν είναι μια συλλογή υπογραφών προς εντυπωσιασμό, αλλά μια συλλογή υπογραφών ανθρώπων που έρχονται συχνά στη Βενετία και τους οποίους γνωρίζουμε άμεσα», λέει ο Τότο Μπέργκαμο Ρόσι, πρόεδρος του Venetian Heritage Foundation. Τα νέα της άφιξης του κρουαζιερόπλοιου προκάλεσαν ανατριχίλα, λέει. «Όταν ακούσαμε τα νέα, αδυνατούσαμε να τα πιστέψουμε και έτσι σκεφτήκαμε: "αρκετά πια"», προσθέτει.

Ο δεκάλογος για τη σωτηρία της Βενετίας
Η επιστολή, που συντάχθηκε με τη βοήθεια ειδικών, καταγράφει δέκα προτεραιότητες για την επιβίωση της Βενετίας, που πρέπει να συμπεριληφθούν σε νέο νόμο. Περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του συστήματος «Μωυσής» των 79 κινητών φραγμάτων για την προστασία της πόλης από τις πλημμυρίδες, που δοκιμάστηκε επιτυχώς τον περασμένο χρόνο, την απαγόρευση της έλευσης κρουαζιερόπλοιων από τη λιμονοθάλασσα και την προστασία του οικοσυστήματός της, τον περιορισμό του αριθμού των αφικόμενων τουριστών και την καλύτερη διαχείριση των ροών τους, τη θέσπιση κανόνων για τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση κατοικιών για διακοπές και τη διατήρηση της κοσμιότητας και της ευπρέπειας στην πόλη.


Ο Μπέργκαμο Ρόσι, που γεννήθηκε στη Βενετία, σημειώνει ότι όλες οι προηγούμενες δεσμεύσεις για λήψη μέτρων προστασίας της Γαληνοτάτης δεν απέδωσαν καρπούς. «Πάντα τα ίδια, σαν παρτίδα πινγκ-πονγκ. Αν στρέψουμε το βλέμμα μας στο 2019, η ζωή στη Βενετία ήταν ανυπόφορη, δεν μπορούσες να περπατήσεις στην πόλη λόγω του τεράστιου πλήθους, οι κάτοικοι λιγόστευαν, όπως και τα καλά καταστήματα. Δεν γίνεται να επιστρέψουμε σ' αυτό», λέει. Η κίνηση άρχισε της τελευταίες εβδομάδες να πυκνώνει και πάλι στην Πόλη των Δόγηδων, που δεχόταν περίπου 28 εκατ. επισκέπτες ετησίως πριν την πανδημία. Ο Ματέο Σέκι, ηγέτης της ομάδας ακτιβιστών Venessia.com, που μάχονται επί χρόνια για τη διατήρηση της κληρονομιάς της Βενετίας, είναι απογοητευμένος με τα κούφια λόγια, τα ευχολόγια και τις κενές περιεχομένου δεσμεύσεις των πολιτικών που επιτρέπουν στους κερδοσκόπους του real estate και τους τουρίστες να έχουν ακόμη τον πρώτο λόγο στη Γαληνοτάτη, όπως αποδείχθηκε και με το πρόσφατο διάταγμα για την απαγόρευση των κρουαζιερόπλοιων. «Ήταν απλώς μια ανακοίνωση, τίποτε το συγκεκριμένο. Επί χρόνια το λένε αυτό, αλλά μέχρι σήμερα ουδείς ανέλαβε δράση για να γίνει νόμος του κράτους»…
Πηγή: iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ