Στην Κρήτη τα κρούσματα με νέο στέλεχος του ιού -Ανησυχία των ειδικών για τις μεταλλάξεις

Petite Perle 300×250

Σε επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, αφού παρά στη σταδιακή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού εν όψει και της τουριστικής περιόδου ανησυχούν τους ειδικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μέχρι να χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Οι παραλλαγές της covid-19 εδώ και καιρό προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα την ώρα που η χώρα αρχίζει και βλέπει φως στην άκρη του τούνελ και οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστή μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, ενώ χθες για πρώτη φορά στη χώρα μας εντοπίστηκε στέλεχος το οποίο μέχρι τώρα είχε εμφανιστεί σε χώρες όπως η Ρωσία και η Νορβηγία.

Σύμφωνα με το Open η συγκεκριμένη μετάλλαξη απαρτίζεται από έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας.

Κρούσματα του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Κρήτη και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από τρεις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μέχρι στιγμής. Η ανησυχία των ειδικών εντείνεται για το αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ξεπέρασε το 20%. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Σουρβίνος: «Δεν είναι εισαγόμενα τα κρούσματα»
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλή του Ιολογικού Eργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής, Γιώργο Σουρβίνο, τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης δεν είναι εισαγόμενα, καθώς αφορούν σε Κρητικούς και όχι σε τουρίστες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Cretalive, τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο και Βιάννο. Η διαδικασία της ιχνηλάτησης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ρίξει περισσότερο «φως».

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι «δεν είμαστε ανήσυχοι», «αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για δούμε πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις από τα εμβόλια». Σε κάθε περίπτωση κάλεσε «να συνεχίσουμε να εμβολιάζομαστε» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο εμβολιασμός συνιστά φραγμό και εμπόδιο στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού μειώθηκαν, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.381 νέες μολύνσεις, ενώ ακόμη 23 ασθενείς κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό ανέρχονται σε 486 έναντι 482 την Τρίτη.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ