Τρομάζουν ειδικούς και πολίτες οι μεταλλάξεις στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Ψυχραιμία συνιστούν ειδικοί για τη νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε σε τρία κρούσματα στη Κρήτη.

Τα τρία κρούσματα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη -που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και έχει βόριο-ευρωπαϊκή προέλευση καθώς εντοπίστηκε πρώτα στη Νορβηγία και τη Ρωσία- δεν κάνει σοβαρότερη νόσηση αλλά δείχνει πιο ανθεκτική στα εμβόλια…

Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώτα στοιχεία, σε κάποιους ασθενείς σε αυτές τις χώρες, η συγκεκριμένη μετάλλαξη έδειξε ανθεκτικότητα με αποτέλεσμα παρά τον εμβολιασμό τους, κάποιοι να νοσούν μέτρια. Αλλά δεν υπάρχουν ακόμα ούτε αρκετά στοιχεία για να στοιχειοθετηθεί λόγος για συναγερμό, ούτε και έχει ολοκληρωθεί ακόμα η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ώστε να γνωρίζουμε αν αποτελούν πρόβλημα για την χώρα μας…

Η ιχνηλάτησή τους ωστόσο είναι πρώτη προτεραιότητα όχι επειδή έτσι γίνεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αλλά κυρίως επειδή τα κρούσματα είναι Έλληνες που ζουν στο Ηράκλειο Κρήτης. Όχι τουρίστες που ήρθαν από άλλη χώρα! Είναι σημαντικό λοιπόν να εντοπιστεί πώς και που κόλλησαν το συγκεκριμένο στέλεχος. Κι αυτό είναι -σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis– λίγο ως πολύ ήδη γνωστό σε αυτούς που διενεργούν την έρευνα αυτή. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο και Βιάννο. Αυτό πάντως είναι καλύτερο από το να ήταν διασπαρμένα σε όλο το νησί.

Νέα έρευνα οδηγεί σε νέας γενιάς εμβόλια

Ελπίδα προς την κατεύθυνση της πλήρους αντιμετώπισης των μεταλλάξεων εξάλλου δίνει μια έρευνα που έγινε γνωστή μόλις απόψε: Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ μαζί με το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και άλλα ερευνητικά κέντρα, ανέλυσαν «παραγνωρισμένα» τμήματα του γονιδιώματος του κορονοϊού και ανακάλυψαν τεράστια ποσότητα από πεπτίδια που προκαλούν ισχυρότερες αποκρίσεις των Τ-κυττάρων, από άλλα ως σήμερα γνωστά πεπτίδια. Η νέα επιστημονική ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους παρασκευαστές των εμβολίων να εντοπίσουν καλύτερους ιικούς στόχους για τα εμβόλια νέας γενιάς ώστε να προσφέρουν διαρκή ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 και των συνεχόμενων μεταλλάξεων του.

Τζανάκης: Είναι ένα περίεργο γονιδίωμα το οποίο δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης μίλησε στο Reader σχετικά με τα κρούσματα μιας νέας μετάλλαξης κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Κρήτη. Τα συγκεκριμένα κρούσματα μέχρι στιγμής είναι τρία και σύμφωνα με τον καθηγητή είναι διάσπαρτα, καθώς προέρχονται και από αστικό ιστό και από την ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι «το γεγονός ήταν γνωστό στις υγειονομικές αρχές εδώ και μέρες. Είναι ένα περίεργο γονιδίωμα το οποίο δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το γονιδίωμα αυτή τη στιγμή έχει δοθεί προκειμένου να ταυτοποιηθεί για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό». Ακόμα ανέφερε ότι την υπόθεση την έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία ώστε να μην εξαπλωθεί το νέο στέλεχος, καθώς «ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις επιδημιολογικές του ιδιότητες, δηλαδή αν είναι πιο μεταδοτικό ή πιο βλαπτικό από τα στελέχη που έχουμε εντοπίσει μέχρι τώρα».

Τέλος, ο καθηγητής σημείωσε πως η διασπορά δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα σημείο, διότι τα δείγματα που έχουν έρθει στα εργαστήρια είναι και από την ενδοχώρα της Κρήτης αλλά και από αστικό κέντρο.

«Χρειάζεται παρακολούθηση»

«Όλα αυτά θέλουν περισσότερο έλεγχο κατά βάση τα εμβόλια που έχουμε είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις μεταλλάξεις», ανέφερε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου στο OPEN.

«Χρειάζεται μία παρακολούθηση τόσο στα νέα κρούσματα, αν υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, όσο κι αν αυξάνεται στους νοσηλευομένους που σημαίνει πως μπορεί να προκαλεί μία βαρύτερη νόσηση», τόνισε ενώ πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό. Μπορεί να έχει υπάρξει κάποιος που ήρθε από το εξωτερικό που οδήγησε σε μεγαλύτερη διασπορά, ενώ δεν αποκλείεται να βρούμε περισσότερα άτομα με την συγκεκριμένη μετάλλαξη. Τα εμβόλια που διαθέτουμε είναι καλά και αποτελεσματικά στις νέες μεταλλάξεις. Τουλάχιστον με μεγάλη αντισωματική απάντηση ως προς τα εμβόλια αυτά είμαστε καλυμμένοι και δεν θα νοσήσουμε βαριά», κατέληξε.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ