ΕΣΔΑΚ: Προχωράει στην κατανομή 2.000 κάδων στα σχολεία

Petite Perle 300×250

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου oΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης)στο πλαίσιοτης πρωτοβουλίας που παίρνει για την αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης και την ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων προχώρησε στην προμήθεια ειδικών Κάδων Συλλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών με στόχο τον ευκολότερο διαχωρισμό τους από τα υπόλοιπα απορρίμματα εντός των δημόσιων κτιρίων και των σχολείων.

Σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους Δήμους – Μέλη του, ο ΕΣΔΑΚ προχωράει στην κατανομή 2.000 κάδων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων – Μελών του Συνδέσμου και στις 3 Περιφερειακές Ενότητες που δραστηριοποιείται (Ηρακλείου – Λασιθίου – Ρεθύμνου).

ΟΕΣΔΑΚ ξεκίνησε τη ΔΩΡΕΑΝ διάθεση των ειδικών αυτών κάδων στους Δήμους – Μέλη του προκειμένου να συντονίσουν τη διανομήστα σχολείατης περιοχής τους ώστε να ενισχυθείη προσπάθεια για την καλλιέργεια συνείδησης ανακύκλωσης καθώς και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι μαθητές στο θέμα της διαλογήςτων διαφόρων υλικώνστην πηγή.

Στους ειδικούς κάδους θα συλλέγονται συσκευασίες από πλαστικά, χαρτιά, αλουμίνιο, γυαλί,λευκοσίδηρο.

Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών στα ζητήματα περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στην ανακύκλωση. Για την ενημέρωση και τον καλύτερο συντονισμό της δράσης πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 η πρώτη συνάντηση η οποία ξεκινάει από την Π.Ε. Ηρακλείου, με τον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ κ. Καλογεράκη Ζαχαρία και τον  Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου κ. Μπελαδάκη  Εμμανουήλ.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Καλογεράκης Ζαχαρίας δήλωσε:

«Η Ημέρα περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία δράσεων, παρεμβάσεων και έργων για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Επιλέξαμε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να συνεργαστούμε για τη συγκεκριμένη δράση καθώς οι μικροί μαθητές μπορούν να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές για να περάσουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης στη πηγή που σκοπό έχει τη μείωση της ταφής των απορριμμάτων που πρέπει να αποτελέσει στόχο όλων μας».

Σε αντίστοιχη δήλωσε προχώρησε και ο Δ/ντηςΠρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Μανόλης Μπελαδάκης 

«Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους της ΕΣΔΑΚ για την οργάνωση και την υλοποίηση αυτής της δράσης ευαισθητοποίησης των μαθητών. Τόνισε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία, συμβάλλει σημαντικά στη γενικότερη προσπάθεια προστασίας της φύσης, για μια πόλη φιλική προς το περιβάλλον.

Ο κ. Μπελαδάκης δήλωσε ότι ηΔιεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου έχει τοποθετήσει τα θέματα περιβάλλοντος σε άμεση προτεραιότητα και υποστηρίζει αλλά και ενισχύει  πρωτοπόρες δράσεις, στους τομείς της διαχείρισης των αποβλήτων, της καθαριότητας, της ανακύκλωσης, της εξοικονόμησης ενέργειας και των βιοκλιματικών δράσεων, καθώς έτσι υλοποιούνται οι βασικές αρχές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις οποίες κατά το σχεδιασµόπρογραµµάτων και δραστηριοτήτων, επιδιώκεται η ενεργός συµµετοχή των µαθητών, ο προσανατολισµός στην πρόληψη και επίλυση περιβαλλοντικών θεµάτων,η άµεση δράση σε τοπικό επίπεδο και η δημιουργία υγιών στάσεων απέναντι στο περιβάλλον.

Επισημάνθηκε τέλος από τον κ. Μπελαδάκη ότι ηαυριανή μέρα είναι μία ακόμη αφορμή για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και εμπλοκή  των μαθητώνστην αντιμετώπιση της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής  καιότι είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους»

Επίσης η προϊστάμενη του ΚΕΣΥ Ηρακλείου κα Μαράκη Ελένη ευχαρίστησε τον κ. Καλογεράκη και τον ΕΣΔΑΚ για την πρωτοβουλία δήλωσε ότι:

«Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια και η διάθεση δωρεάν κάδων ανακύκλωσης στους δημόσιους χώρους και τα σχολεία και ότι η  δράση αυτή προωθεί την ευαισθητοποίηση  και την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και ανακύκλωσης. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιούμε τα απορρίμματα, αντιμετωπίζοντάς τα ως πόρο ενέργειας, ενισχύοντας την ποιοτική και ποσοτική ανακύκλωσή τους, με έμφαση στη διαλογή στην  πηγή, ενθαρρύνοντας την κοινωνική συμμετοχή, ώστε σταδιακά ο καθένας από μας να μπορέσει να συμβάλλει στη μετάβαση σε μία νέα εποχή κυκλικής οικονομίας, κερδίζοντας το στοίχημα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Τέλος ο ΕΣΔΑΚ στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος συμμετέχει και  στηρίζει με τη χορηγία τσαντών πολλαπλών χρήσεων διάφορες δράσειςπου θα πραγματοποιηθούν από Συλλόγους ευαισθητοποιημένους σε θέματα περιβάλλοντος και συγκεκριμένα:

  1. Την ομάδα Αστικής Οικολογίας Ηρακλείου «Ecovoice» που θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές δράσεις στις 5-6/6/2021 στο θεατράκι της παραλιακής στον Καράβολα και Πάρκο Γεωργιάδη.
  2. Την Εθελοντική Ομάδα «ΠΡΟΤΕΚΤΑ» Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων «ΦΙΛΙΟΣ ΖΕΥΣ» που θα πραγματοποιήσει δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο δασάκι στο Φουρνί στις Κάτω Αρχάνες στις 6/6/2021.
  3. Τον σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης που θα πραγματοποιήσει ποδηλατοβόλτα αλληλεγγύης και προσφοράς στις 13/6/2021.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ