Νίκος Ηγουμενίδης σε Δόμνα Μιχαηλίδου για τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης

Petite Perle 300×250

«Στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της Κρήτης έχουν ήδη λήξει οι συμβάσεις καθαριότητας. Ποιός θα καθαρίζει από την Δευτέρα τα κέντρα;»

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε χθες η συζήτηση για τις δομές κοινωνικής πρόνοιας της Κρήτης μέσα από την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη για τις κοινωνικές δομές της Περιφέρειας Κρήτης και τις συμβάσεις των εργαζομένων που είτε ήδη έχουν λήξει ή που εντός των ημερών λήγουν. Την ερώτηση απάντησε από πλευράς της Κυβέρνησης η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο βασικό ερώτημα του βουλευτή για το τι θα γίνει που αυτές τις μέρες οι κοινωνικές δομές της Κρήτης «αδειάζουν» από κρίσιμες ειδικότητες εργαζομένων.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε αρχικά ότι αναφέρεται στις δομές κοινωνικής πρόνοιας της Κρήτης όπου 64 θέσεις εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις και εργαζομένων επικουρικού προσωπικού ουσιαστικά λήγουν ή έχουν λήξει ήδη αυτό το διάστημα με κίνδυνο κατάρρευσης αυτών των δομών, ενώ ανέφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα:

«Στο ΠΑΑΠΑΗΚ σήμερα 4 Ιουνίου και αύριο 5 Ιουνίου λήγουν δύο συμβάσεις καθαριότητας και μέσα στον Αύγουστο λήγει άλλη μία. Ποιός θα καθαρίζει το κέντρο; Απλό είναι: Σήμερα και αύριο λήγουν οι δύο συμβάσεις, την Δευτέρα ποιός θα καθαρίσει το κέντρο;» ρώτησε ο βουλευτής την Υφυπουργό Εργασίας, ενώ συνέχισε και με άλλα τρανταχτά παραδείγματα από την Κρήτη.

«Στον Πόρο του Ηρακλείου μέσα στον Ιούνιο λήγουν τέσσερις συμβάσεις καθαριότητας, μία σύμβαση φύλαξης και μία μάγειρα. Τι θα κάνετε για αυτό; Στην Πόμπια Ηρακλείου έχουν λήξει δύο θέσεις μαγείρων, μία βοηθού μάγειρα, μέσα στον Ιούλιο λήγει μία σύμβαση καθαριότητας, μία σύμβαση φύλακα και άλλη μία σύμβαση φύλακα μέσα στον Σεπτέμβριο. Τι θα κάνετε για αυτό; Μπορώ να αναφέρω όλο τον κατάλογο των εξήντα τεσσάρων θέσεων», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι στα ερωτήματα του Νίκου Ηγουμενίδη η Υφυπουργός επικαλέστηκε στην πρωτολογία της το νομοθετικό που πλαίσιο με την φράση ότι «ήταν γνωστή» η εξέλιξη: «Η συγκεκριμένη εξέλιξη γνωρίζετε ότι για τους εργαζομένους στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης ήταν σε όλους γνωστή. Γνωρίζετε τόσο εσείς, όσο εμείς, όσο και οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας ότι οι συμβάσεις τους είχαν ημερομηνία λήξης και ότι δεν υπήρχε κανένα νομοθετικό πλαίσιο για την παράτασή τους είτε για την υπογραφή νέας ατομικής σύμβασης», όπως αρχικά σημείωσε.

Ειδικά για την Κρήτη και σχετικά με τα συνεχή ερωτήματα για τα κενά κατά την τρέχουσα περίοδο και στα οποία η Κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να είχε μεριμνήσει εγκαίρως για να καλυφθούν με μόνιμες θέσεις και με το αναγκαίο προσωπικό, η Υφυπουργός Εργασίας ανέφερε τις διαδικασίες που ωστόσο ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί: «στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης πόσες θέσεις είναι αυτές; Εξήντα. Είναι εξήντα μόνιμες θέσεις κι έχουν ήδη βγει μέσω ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες», ενώ αναφέρθηκε σε θέσεις που κατά την διάρκεια της πανδημίας καλύφθηκαν με επικουρικό προσωπικό στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στην Κρήτη χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στις τρέχουσες ανάγκες των Κέντρων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης επεσήμανε στην κα Μιχαηλίδου και το θέμα των εργολάβων που επωφελούνται μέσα από τις υπάρχουσες ελλείψεις σε προσωπικό: «Η Κυβέρνηση εδώ ουσιαστικά παραπέμπει σε εργολάβους, κάνει προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε εργολάβους. Οι εργολάβοι ουσιαστικά κινούνται στην εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους τους. Και σε αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν βγάζοντας άγονες τις θέσεις και στην ίδια κατεύθυνση –αν το θέλετε- σας διευκολύνουν για απευθείας αναθέσεις» – ζήτημα για το οποίο η ίδια η Υφυπουργός απέφυγε να αναφερθεί.

φωτογραφία αρχείου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ