Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ηρακλείου σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου του Ο.Α.Κ στο κέντρο του Ηρακλείου

by KORINA KAFETZOPOULOU

Τελευταία Ενημέρωση:

Κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την αξιοποίηση του κτηρίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. στην οδό Αγ. Τίτου, πραγματοποίησαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης με την συνυπογραφή των βουλευτών Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, Χανίων Παύλου Πολάκη και του Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Παππά, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υποδομών & Μεταφορών. 

Συγκεκριμένα, το 2004 ο Ο.Α.Κ. προχώρησε στην αγορά αστικού ακινήτου από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, νομίμως υφιστάμενου από το 1948. Πρόκειται για 3όροφο κτίριο, με προσβάσιμο διατηρητέο μνημείο, συνολικής επιφάνειας 861,162 τ. μ., στην οδό Αγ. Τίτου 16, στο Ηράκλειο.

Για την αγορά του κτιρίου ο Ο.Α.Κ. συνήψε δάνειο, με εγγραφή προσημείωσης, το οποίο εξυπηρετείται από το Ελληνικό Δημόσιο, μετά τη συνένωση των Οργανισμών Ο.ΑΝ.Α.Κ. και Ο.Α.ΔΥ.Κ. κι έτσι δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Ο.Α.Κ. Α.Ε..

Το 2006 εκδόθηκε οικοδομική άδεια, κατά τα έτη 2005 – 2007 εκδόθηκαν οι Αποφάσεις, Εγκρίσεις της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες είναι σε ισχύ, ενώ το 2019 εκδόθηκε από το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου το Κτηματολογικό Φύλλο του κτιρίου, ελευθέρου, πλέον, των κατασχέσεων που το βάρυναν (πλην της προσημείωσης που αφορά στο ληφθέν δάνειο).

Σύμφωνα με την Έκθεση Εκτίμησης του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, που ζήτησε ο Ο.Α.Κ. το 2011, η αξία του εν λόγω ακινήτου εκτιμάται στα 1.129.000 €, χωρίς να έχει αποτιμηθεί η τυχόν υπεραξία από την ανάδειξη του διατηρητέου μνημείου κάτω από το κτίριο.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση των βουλευτών,  το συγκεκριμένο κτήριο, το οποίο βρίσκεται «στην καρδιά» της πόλης του Ηρακλείου, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολλαπλώς με την αξιοποίησή του, ωστόσο παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό όφελος από την αξιοποίηση του κτιρίου με τη στέγαση των Υπηρεσιών που έχει τη δυνατότητα να παρέχει, προσεγγίζει τις 100.000 € ανά έτος (ενοίκια και πάγια).

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να προσδιορίσουν τον  σχεδιασμό για την αξιοποίηση του κτιρίου του Ο.Α.Κ. προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της τοπικής κοινωνίας και να αποσαφηνίσουν πώς προτίθενται να καλύψουν χρηματοδοτικά το κόστος των εργασιών ανακαίνισης του εν λόγω κτιρίου, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...