Δακοπαγίδες από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κρουσώνα

Petite Perle 300×250

Της Ελένης Στάθογλου

Τα αποτελέσματα από τις δακοπαγίδες που έστησε την περασμένη Παρασκευή με δική του πρωτοβουλία , περιμένει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κρουσώνα . Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός με δικά του έξοδα ανέλαβε να στήσει δεκαπέντε δακοπαγίδες σε ελαιόδεντρα του χωριού προκειμένου να έχει εικόνα για το ποσοστό του δάκου ανά παγίδα που αποτελεί τον πρώτο εχθρό της ελιάς και μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής .

Να σημειωθεί ότι δακοπαγίδες στην περιοχή έχει στήσει και η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας 2021 . Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη « Φωνή του Μαλεβιζίου» ο υπάλληλος του Συνεταιρισμού Παντελής Φασουλάκης, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν , ωστόσο από τη μέχρι στιγμής εικόνα που έχουν, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ κινητικότητα στο δάκο και φέτος προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά σε σχέση με πέρυσι . Όπως αναφέρει ο ίδιος ,τα αποτελέσματα από  τις δακοπαγίδες που έχουν στηθεί αναμένονται αύριο Κυριακή οπότε και θα έχουν ,μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα  για το ποσοστό του δάκου αλλά και το πώς θα εξελιχθεί η παραγωγή του ελαιολάδου.

Οι προσδοκίες όλων πάντως είναι η φετινή να είναι μια καλή χρονιά για το «χρυσάφι» της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι στις 18 τοπικές κοινότητες του Δήμου Μαλεβιζίου έχουν τοποθετηθεί  495 δακοπαγίδες.

Να σημειωθεί ότι την εποπτεία των ψεκασμών που θα ακολουθήσουν στην περιοχή του Κρουσώνα, θα έχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι δολωματικοί ψεκασμοί των ελαιοδέντρων στις πρώιμες περιοχές Αχλάδα και Ροδιά στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας ενώ συνεχίζονται σήμερα και τη Δευτέρα και σε άλλες περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου.

Φέτος το πρόγραμμα της δακοκτονίας για την Περιφέρεια Κρήτης έχει ενισχυθεί κατά  2.800.000 ευρώ σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη με το συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 10.750.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα ο κ. Συριγωνάκης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι όποιος εργολάβος εκτελεί τα καθήκοντά του πλημμελώς , τότε θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται η υποχρέωση του εργολάβου να γνωστοποιεί με γραπτές ανακοινώσεις, οι οποίες θα τοιχοκολλούνται σε κεντρικά σημεία των οικισμών, το αναλυτικό πρόγραμμα του ψεκασμού προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές. Επίσης οι παραγωγοί θα μπορούν να βλέπουν τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών και στην ιστοσελίδα της
Περιφέρειας Κρήτης
– είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.crete.gov.gr επιλέγοντας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ / ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ / ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
– ή απευθείας επιλέγοντας την παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση (https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimer…)

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ