Η τοποθέτηση του βουλευτή Νίκου Ηγουμενίδη για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Petite Perle 300×250

Το νομοσχέδιο που ήρθε σήμερα για ψήφιση στη Βουλή δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη. Γιατί και αυτό από τη θέση του σκιαγραφεί το αντιδημοκρατικό, αυταρχικό, αντεργατικό πρόσωπο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως τη γνωρίσαμε και από όλα όσα έχει νομοθετήσει μέχρι τώρα. 

Εν αρχή είναι το επιτελικό κράτος, πίσω από παχιά και μεγάλα λόγια ο απόλυτος έλεγχος από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη νευραλγικών υπηρεσιών, όπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, οι Γενικές Γραμματείες των Υπουργείων, η ΕΡΤ. Για να δούμε στη συνέχεια και να ζήσουμε ένα μπαράζ αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις αδιαφανούς χρηματοδότησης με στόχο τον έλεγχο των συστημικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας. Ενδιάμεσα αυξήθηκαν οι δαπάνες για τα πανεπιστήμια, όχι για την εκπαίδευση ή την έρευνα. Έτσι κι αλλιώς φροντίσατε με αυτά που θεσμοθετήσατε να είναι 25.000 λιγότεροι. Και αν νομίζετε, επειδή δεν υπάρχει συλλογική έκφραση, ότι τους γονείς δεν τους απασχολεί αυτό το πράγμα, θα σας πω, κύριε Υπουργέ και κυρία Υφυπουργέ, παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι «Τούτος ο λαός, Υπουργοί μου, δεν ξέρει πολλά λόγια». Ας επαναπαύεστε εσείς στο ότι δεν βλέπετε οργανωμένη συλλογική αντίσταση. 

Δεν μου προκαλεί έκπληξη αυτό το νομοσχέδιο γιατί υπήρξε προπομπός του η «έκθεση Πισσαρίδη». Αυτό που έχω ως ερώτημα είναι το εξής. Σε έναν κόσμο, σε όλο τον κόσμο, στη συνείδηση σήμερα της ελληνικής κοινωνίας η πανδημία θέτει στο περιθώριο νεοφιλελεύθερες λογικές. Πώς, ενώ αυτό συμβαίνει συνολικά, έρχεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και επαναφέρει την πολιτική λογική των μνημονίων και της τρόικα σ' ό,τι αφορά την εργασία, με την περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων; Θα έλεγα ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν δημιουργεί αναχώματα στις κοινωνικές συνέπειες της πολλαπλής κρίσης που ζούμε, αλλά ίσα-ίσα επιταχύνει τη συντελούμενη κοινωνική καταστροφή. 

Ξέρετε, παρακολουθούσα με προσοχή τις ομιλίες των συναδέλφων που προηγήθηκαν από όλα τα Κόμματα. Βλέπω τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να στέκονται σε ορισμένα κομμάτια του παζλ, σε ορισμένα κομμάτια της συνολικής εικόνας. Και είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο έφερε κύρωση διεθνών συμβάσεων, έφερε την ψηφιακή κάρτα. Ναι, να το δεχτώ ότι είναι μια θετική ρύθμιση. Ωστόσο αυτά τα κομμάτια του παζλ δεν πιάνουν τη συνολική εικόνα. Και εδώ είναι το θέμα. Ελπίζω ότι δεν θα συνεχιστούν τέτοιοι παράλληλοι μονόλογοι. Πιστεύω ότι σε αυτά που τίθενται από όλα τα Κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει και οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσουν.

Όμως, θα ήθελα σταθώ όχι στα κομμάτια του παζλ, αλλά στη συνολική εικόνα. Είπε ο συνάδελφος που μίλησε πριν από εμένα ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθήσει την προσπάθεια μεταμόρφωσης της Ελλάδας. Ίσα ίσα εμείς διαφωνούμε στη συνολική εικόνα. Στις προκλήσεις της εποχής μας η Αριστερά, η δημοκρατική παράταξη, απαντά με την προώθηση ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου που όχι μόνο δεν θα αναγνωρίζει τον ρόλο της εργασίας, ίσα ίσα θα την καθιστά κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης. 

Ποια είναι η πρότασή σας; Ποιο είναι το όραμά σας; Μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων και όπου δεν μας φτάνει μειώσεις εργαζομένων, απολύσεις. Ανάγλυφα το ζήσαμε αυτό την περίοδο των μνημονίων τότε που για εσάς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, και αν δεν είχαμε τρόικα, έπρεπε να εφεύρουμε. Και έτσι εκεί που εμείς βλέπουμε και βλέπαμε καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, απορρύθμιση της εργασίας, εξαθλίωση της κοινωνίας. Εσείς αντίστοιχα βλέπατε και βλέπετε μαγνήτη επενδύσεων, προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης, παράπλευρες απώλειες. Γι' αυτό δεν είναι έκπληξη για την Ελλάδα, για την ελληνική κοινωνία το ότι φτάσατε με τη διακυβέρνηση και τους χειρισμούς σας στο 30% την ανεργία, στο 60% την ανεργία των νέων, σε αυτήν την τεράστια φτωχοποίηση του συνόλου των κοινωνικών ομάδων. 

Το δεύτερο που διαφωνούμε είναι ότι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, εμείς για την Ελλάδα του μέλλοντός μας σημείο εκκίνησης θεωρούμε την οικοδόμηση ενός σταθερού πλαισίου εργασιακών σχέσεων. Θεωρούμε σημείο εκκίνησης την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης και του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Θέλουμε ένα πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων ισχυρό για να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να αισθάνεται ασφαλής και να είναι πραγματικά παραγωγικός. Εσείς θέλετε την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων γιατί, εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες σας, πιστεύετε ότι η φτηνή εργατική δύναμη είναι προωθητική δύναμη ανάπτυξης. Θέλουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος. Θέλετε λιγότερο κράτος. Το γνωρίσαμε, το γνώρισαν και οι εργαζόμενοι και όλη η ελληνική κοινωνία στο πώς αντιμετωπίσατε το δημόσιο σύστημα υγείας και τη δημόσια παιδεία. Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα νιάτα της χώρας μας, που να πάρουν σιγά σιγά την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Το αίσχος του υποκατώτατου μισθού, το αίσχος του ύψος της ανεργίας για τους νέους, το ότι το Κόμμα σας παρακολουθεί θεατής τη φυγή των νέων στο εξωτερικό δείχνουν τι θέλετε για τη νέα γενιά. 

Όλα τούτα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφορούν κάθε πολίτη, κάθε εργαζόμενο είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα, αφορούν κάθε άνεργο, αφορούν κάθε νέο και νέα. Μπροστά μας οι εργασιακές σχέσεις και η προστασία της εργασίας που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας είναι μια υπόθεση αγώνων. Σε αυτούς τους αγώνες να είστε σίγουροι ότι η Αριστερά, η δημοκρατική παράταξη, θα είναι στην πρώτη γραμμή. Οι απορρυθμίσεις που προωθεί η Νέα Δημοκρατία είναι βαθιά αντιλαϊκές και βαθύτατα αντεργατικές. Να είστε σίγουροι, θα καταργηθούν αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα σε μια προοδευτική κυβέρνηση να επαναφέρει την κοινωνία και τον τόπο σε μια κατεύθυνση κοινωνικής συνοχής. 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ