Τοποθέτηση του Σ.Βαρδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο των εργασιακών

Petite Perle 300×250

Σωκράτης Βαρδάκης: «Κύριε Μητσοτάκη με το αντεργατικό νομοσχέδιο-γραμμάτιο υποθηκεύετε το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, αλλά και το παρόν ενός λαού»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, επί του αντεργατικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στηλιτεύοντας την συνδυασμένη και πολυμέτωπη επίθεση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, στους εργαζόμενους, στο ωράριο, στις αμοιβές, στα δικαιώματα, στη συλλογική διαπραγμάτευση, στη συνδικαλιστική τους έκφραση και δράση.

Ο κ. Βαρδάκης ξεκίνησε την ομιλία του, κάνοντας μνεία στους Χατζηγεώργηδες και τον Περγαλίδη, τους νεκρούς του συνδικαλιστικού κινήματος, που θυσιάστηκαν για να κατοχυρώσουν, αυτά που σήμερα η ΝΔ καταργεί. Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 120 του Πτωχευτικού Κώδικα, «Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση, αν η επιχείρηση πτωχεύσει», αλλά και ότι τριάντα οκτώ οδηγοί απολύθηκαν πριν δύο μήνες στα τουριστικά λεωφορεία, χωρίς αποζημίωση, με τριάντα και τριάντα τρία χρόνια υπηρεσίας.

Ο κ. Βαρδάκης αναφερόμενος στην πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να καταργήσει το οκτάωρο, καθώς με τις ατομικές συμβάσεις που θεσπίζει επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία, χωρίς πρόσθετες αποδοχές, αλλά με "πληρωμή" σε ρεπό, τόνισε ότι διπλασιάζεται το ετήσιο όριο υπερωριών σε 150, με τους εργαζόμενους πλέον να καλούνται να εργάζονται έως και 12 ώρες. 

Έκανε λόγο επίσης για κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων, για ανεξέλεγκτες απολύσεις  για διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, για την ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με μικρότερες απολαβές και μείωση των προσλήψεων για τις επιπλέον ανάγκες της επιχείρησης. Μέσα από ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποδόμησε το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε περίπτωση έγγαμης καμαριέρας που εργάζεται  σε ξενοδοχείο με πλήρη απασχόληση, με 2ετή προϋπηρεσία, λόγω της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων που ισχύει μέχρι 31.12.2022 δικαιούται μεικτές αποδοχές 1.008 ευρώ, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπήρχε η κλαδική ΣΣΕ ο μισθός της θα ήταν 715 ευρώ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης σημείωσε: «Μπορείτε να μας πείτε ποια απεργία θα πραγματοποιείται με 33% προσωπικό ασφαλείας ;

Είστε άσχετοι για το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας και επικίνδυνοι για το σύνολο των εργαζομένων. Επιτρέψτε μου να σταθώ στο άρθρο 22 παράγραφος 1, που ξεκάθαρα αναφέρει την άμεση ευθύνη του κράτους για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία.

 Και εσείς κάνετε ανεξάρτητη αρχή το ΣΕΠΕ, την Επιθεώρηση Εργασίας δηλαδή, κουρελιάζετε και καταργείτε τη δημοκρατία και το Σύνταγμα. Άραγε, πόσο ισχυρά είναι αυτά τα συμφέροντα, τα γραμμάτια που εξοφλείτε, που αντιβαίνουν ακόμα και στη βούληση του ελληνικού λαού;

Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση είναι στοιχεία της καθημερινότητάς σας.

Οι νόμοι 4488/17, 4554/18, 4611/19 αποτέλεσαν εμβληματικές νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχα την τιμή να εισηγηθώ και οι οποίες επανέφεραν τη χαμένη αξιοπρέπεια της Ελληνίδας εργαζόμενης και του Έλληνα εργαζόμενου.

Σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο, επαναλαμβάνονται ακριβώς τα ίδια λάθη που κάνατε το 2010-2014 και  μας παραδώσατε κοινωνικά ερείπια».

Ο κ. Βαρδάκης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, να κατοχυρώσει την βαρβαρότητα, την σκλαβιά, την αναξιοπρέπεια, σε ένα λαό που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από τις ανισόρροπες πολιτικές της.

Παρακολουθήστε το βίντεο από την τοποθέτηση του κ. Βαρδάκη στο: https://youtu.be/qCwKk3u7mlU.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ