Το εργατικό νομοσχέδιο βάλλει κατά των εργαζομένων

Petite Perle 300×250

Η τοποθέτηση του Γ. Λογιάδη στη Βουλή ( βίντεο)

«Εξορισμού το εργατικό δίκαιο προστατεύει τον πιο αδύναμο, δηλαδή τον εργαζόμενο. Σημαντικό λάθος του εργασιακού νομοσχεδίου είναι ότι αντιμετωπίζει ως  ισότιμα τα δύο μέρη τον εργαζόμενο και τον εργοδότη

Θυμάμαι τον πατέρα μου που μου έλεγε: «Μια κοινωνία είναι σαν ένα δίχτυ, σαν μια αλυσίδα, αντέχει όσο ο ασθενέστερος κρίκος της». Αυτόν τον ασθενέστερο κρίκο οφείλουμε να ενδυναμώσουμε, να συμπαρασταθούμε και να αναπτύξουμε» είπε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Βουλή, πριν την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ο βουλευτής Ηρακλείου, του ΜέΡΑ25,  Γιώργος Λογιάδης.

Αναφέρθηκε στον ρόλο που δεν μπόρεσε να επιτελέσει η Επιθεώρηση Εργασίας, διότι κάποιοι φρόντισαν να την απαξιώσουν ενώ ούτε τώρα προβλέφθηκε η ενίσχυσή της. 

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι  συλλογικές συμβάσεις που  ασφαλώς και πρέπει να ισχύουν και να ισχύουν για όλους για να μην υπάρχει μαύρη και αδήλωτη εργασία, η οποία δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, καταστρέφει επιχειρήσεις και εργαζόμενους. «Εάν ο εργαζόμενος δεν είναι ευχαριστημένος δεν θα αποδώσει και στο τέλος η κοινωνία καταρρέει και υποβαθμίζεται.

Τόσο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία στέκεται ιδιαίτερα στην κατάργηση του οκταώρου και της κυριακάτικης αργίας όσο και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής είναι αντίθετες στο εργατικό αυτό σχέδιο νόμου» τόνισε ο κ. Λογιάδης. 

Κι εδώ κρύβονται οι δραματικές επιπτώσεις που επέφεραν στη χώρα τα μνημόνια.

Η  υπερφορολόγηση, τα υπέρογκα χρέη, ιδιωτικά και δημόσια, σωρεύονται, υψηλοί φόροι πνίγουν τις παραγωγικές επενδύσεις και η φτώχεια αφαιρεί εναλλακτικές από τους πολλούς,  η μισθωτή εργασία είναι αδύνατον να προστατευθεί.

Σε τέτοιο περιβάλλον η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας παραδείγματος χάριν με ατομικές συμβάσεις που επιχειρεί η Κυβέρνηση μειώνει και άλλο το μερίδιο των μισθών στο εθνικό εισόδημα. Η μείωση του μεριδίου των μισθών μειώνει και άλλο τη συνολική ζήτηση. Και η μείωση της συνολικής ζήτησης ενισχύει την υπανάπτυξη. Θα έχουμε ρηχή επιχειρηματικότητα και χαμηλή προστιθέμενη αξία.

Το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι κανένας εργασιακός νόμος δεν θα προστατεύσει την εργασία αν δε συνοδεύεται από κουρέματα χρεών. Με την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους που στοχεύει το σχέδιο νόμου το πέμπτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ. Κανονικά έπρεπε να γίνει ακριβώς το αντίθετο. Εκπαίδευση και στήριξη εργαζομένων, σταθερό πλαίσιο εργασίας, αξιοπρεπές τελικό διαθέσιμο εισόδημα. Πρέπει η πολιτεία με τις πολιτικές της να μεγαλώνει την πίτα και όχι να τη συρρικνώνει και να δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο βουλευτής Ηρακλείου αναφέρθηκε στο αίτημα του Σωματείου  Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου.  Στις 13/4/21 υπεγράφη με την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου η νέα τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι αμοιβής και εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Με κοινό αίτημα εργαζομένων και εργοδοτών προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζήτησαν την κήρυξη της νέας τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική, έτσι θα αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις ως προς την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που έχει να κάνει με το κόστος εργασίας αφενός και αφετέρου να επιτευχθεί η δίκαιη στήριξη του βιοτικού επιπέδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εργάζονται στις εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακές μονάδες του νομού και όλης της Ελλάδος.

Σε επαναλαμβανόμενες επιστολές, που έχει στείλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου, καθώς και στις αρμόδιες διευθύνσεις, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει. Ζητούν λοιπόν, να κηρυχθεί η νέα τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας ως γενικά αποδεκτή.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ