Ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα στη Γερμανία – Για 4ο κύμα προειδοποιούν οι ειδικοί

Petite Perle 300×250

Στην εβδομαδιαία του έκθεση το αρμόδιο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) δίνει βάρος στην εξάπλωση των μεταλλάξεων κορονοϊού και επισημαίνει ότι κυρίως η μετάλλαξη Δέλτα, που εντοπίστηκε πρώτα στις Ινδίες, μεταδίδεται και στη Γερμανία. Και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις. 

 Για την ώρα ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός Δέλτα στη Γερμανία εντοπίστηκε στο 6% των κρουσμάτων, όταν πριν 4 εβδομάδες ήταν στο 2%.

Σε απόλυτους αριθμούς τα κρούσματα είναι 800, τα περισσότερα σε ηλικιακές ομάδες άνω των 60. Και η πρόβλεψη είναι ότι ο ιός συνέχεια θα εξαπλώνεται σύμφωνα με το RKI. Στο μεταξύ όμως και η πολιτική διέγνωσε τον αυξανόμενο κίνδυνο.

Το θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα τη πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Υγείας των κρατιδίων με τον Γενς Σπαν. Ένα άλλο επίσης σημαντικό θέμα ήταν τα εμβολιαστικά κέντρα, που μάλλον θα λειτουργούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ένα άλλο σημείο προβληματισμού είναι οι ταξιδιωτικές οδηγίες εισόδου στη χώρα, κυρίως τώρα που ξεκινά η κύρια τουριστική περίοδος.

Αυτό που ισχύει μέχρι τώρα είναι ότι όποιος έρχεται από περιοχή κινδύνου, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα ή να προσκομίσει αρνητικό τεστ PCR. Για χώρες με υψηλά κρούσματα μετάλλαξης Δέλτα, όπως οι Ινδίες και η Βρετανία, ισχύει 14ήμερη καραντίνα που δεν μπορεί να μειωθεί με αρνητικό τεστ. Όποιος μπαίνει στη χώρα αεροπορικώς, πρέπει να περάσει από τεστ πριν μπει στο αεροπλάνο. Σε αντίθεση με πέρυσι το φετινό καλοκαίρι έχουν πολλαπλασιαστεί τα εξεταστικά κέντρα.

Υπάρχουν πολιτικοί που το φοβούνται, όπως ο σοσιαλδημοκράτης εμπειρογνώμων Καρλ Λάουτερμπαχ, που σε τηλεοπτική του εμφάνιση περιέγραψε πόσο πιο μεταδοτική, ανθεκτική και επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη Δέλτα, σε ότι αφορά στην εξέλιξη της νόσου, και επίσης σε όποιον έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. "Ελπίζω πάντως ότι δεν θα εμφανιστεί ένα τόσο μεγάλο κύμα, επειδή πολλοί έχουν κάνει και τις δύο δόσεις" δηλώνει αισιόδοξα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ