Επίσκεψη Παύλου Πολάκη σε Κίσαμο και Κολυμβάρι

Petite Perle 300×250

Την Κυριακή 20/6 ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. Παύλος Πολάκης συναντήθηκε στην Κίσαμο με τους Διευθυντές του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου, του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Κ.) και εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Στη συνάντηση που έγινε στον αύλειο χώρο του Σχολικού συγκροτήματος, που έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο για λειτουργία μετά τον σεισμό της 27ης Νοεμβρίου 2019, παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Χαχλάκης και Χριστουλάκης.

Οι διευθυντές των σχολείων τόνισαν τις δυσκολίες που συναντούν με την διεξαγωγή των μαθημάτων σε κοντέινερ και ειδικά με τα εργαστήρια του Επαγγελματικού Λυκείου που πραγματοποιούνται ακόμα και στην ύπαιθρο, αφού οι εργαστηριακές αίθουσες που έχουν στη διάθεση τους δεν επαρκούν για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου γονέων υπερθεμάτισε σε ότι αφορά τις δυσκολίες και έθεσε στη διάθεση του Βουλευτή φωτογραφίες που δείχνουν τους μαθητές να διδάσκονται στην ύπαιθρο με αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για την παιδεία κ. Χαχλάκης είπε πως η αρχική προσπάθεια του Δήμου ήταν να βρει χώρους και να προχωρήσει στην τοποθέτηση των προκατασκευασμένων οικίσκων για να ομαλοποιηθεί, δεδομένων των συνθηκών, η λειτουργία των σχολείων. Ωστόσο, παρά την προσπάθεια του Δήμου να επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατεδάφιση των υπαρχόντων ακατάλληλων σχολείων για να ανοίξει η διαδικασία της ανέγερσης νέων, η προσωρινή λύση που δόθηκε προσκρούει σε μια σειρά γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Δημοτική αρχή για να ανταποκριθεί στο όλο εγχείρημα, καθώς η αδυναμία της υποστελεχωμένης τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου να προχωρήσει στις απαιτούμενες μελέτες, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης για το σύνολο των εργασιών που ανατέθηκαν στον Δήμο (χωρίς την ανάλογη πίστωση κονδυλίων), έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες και καθυστερήσεις.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν από τον Βουλευτή να ενισχύσει την προσπάθειά τους με άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου η απόλυτα αναγκαία επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει να επιτευχθεί συντεταγμένα. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Διευθύντρια του ειδικού σχολείου Κισάμου, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο σχολείο τόσο σε επίπεδο στέγασης όσο και της έλλειψης άλλων εκπαιδευτικών δομών που θα δίνουν την δυνατότητα στους μαθητές να συνεχίζουν τις σπουδές τους μετά την αποφοίτηση τους.

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκριση στο κάλεσμα του, τόνισε πως ενώ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των γεγονότων για τα σχολεία της Κισάμου, ο λόγος που σκόπιμα επέλεξε τη δεδομένη χρονική στιγμή να επισκεφτεί το χώρο και να ζητήσει να συναντηθεί με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, ήταν οι δεσμεύσεις του τότε υφυπουργού παιδείας κ. Διγαλάκη τον Δεκέμβριο του 2019 για άμεση κατεδάφιση και έναρξη διαδικασιών ανέγερσης των νέων σχολείων (μάλιστα σε ότι αφορά το Γ.Ε.Λ. θα ολοκληρωνόταν εντός τριών ετών). Η μέχρι σήμερα στάση αναμονής του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθορίστηκε για να δώσει την πίστωση χρόνου που απαιτείται για να φανούν τα απτά αποτελέσματα από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, όπως εξήγησε. Δυστυχώς μετά από διάστημα 1,5 και πλέον χρόνου από τον σεισμό και τις δεσμεύσεις του υφυπουργού, διδάσκοντες και μαθητές ετοιμάζονται για τρίτη σχολική χρονιά να διεξάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε κοντέινερ.

«Όχι απλά δεν έχει ξεκινήσει η ολοκλήρωση των μελετών για τα νέα κτίρια, αλλά ούτε καν έχει γίνει η κατεδάφιση των υπαρχόντων…» τόνισε ο Παύλος Πολάκης. Και συνέχισε εκτιμώντας ότι «χωρίς την άδεια κατεδάφισης, χωρίς καν να έχει εγκριθεί το κονδύλι της, χωρίς να έχει γίνει προ-ένταξη του εκτιμώμενου προϋπολογισμού κατασκευής του νέου κτιρίου είτε στο Π.Δ.Ε του Υπουργείου Παιδείας, ή του Ανάπτυξης, ή του Οικονομικών, είτε της Περιφέρειας στην οποία πέταξαν το μπαλάκι, ο χρόνος για την οριστική λύση του προβλήματος, όχι μόνο θα υπερβεί την τριετία που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, αλλά με αυτούς τους ρυθμούς οι μαθητές θα διδάσκονται στα κοντέινερ για πάρα πολλά χρόνια ακόμα». «Φανταστείτε» είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής «…να είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να βρισκόμασταν τον Ιούνιο του 2021 σε αυτήν την κατάσταση για κάτι που έγινε το Νοέμβριο του 2019». «Εγώ θυμάμαι», συνέχισε, «πως όταν τον Φεβρουάριο του 2019 όταν ολόκληρος ο Νομός χτυπήθηκε από την θεομηνία "Ωκεανίς", τον Απρίλιο του ίδιου έτους ήρθαν στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Κρήτης περί τα 180.000.000 € με διαδικασίες άμεσες λόγω της έκτακτης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί. Συγκρίνετε λοιπόν τα δύο συμβάντα, γιατί και ο σεισμός και η θεομηνία είναι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης… και δείτε τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αυτά της παρούσας Κυβέρνησης».

«Επειδή όμως το ζητούμενο είναι το έργο να προχωρήσει και επειδή είναι απολύτως δικαιολογημένη η αγανάκτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής, δεσμεύομαι να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και προς όλες τις κατευθύνσεις, αρχής γενομένης με Επίκαιρη Ερώτηση που θα καταθέσω τις επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο προς τους αρμόδιους Υπουργούς, για να ζητήσω πλήρη ενημέρωση κι ακριβή χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των απαιτούμενων εργασιών»

Μετά την εποικοδομητική και απόλυτα συμμετοχική συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς για τα σχολεία της Κισάμου, ο Παύλος Πολάκης ολοκλήρωσε την περιοδεία του με επίσκεψη στο Κολυμβάρι και συγκεκριμένα στο λιμάνι της περιοχής, όπου βρίσκονται σε τελικό στάδιο τα έργα υποδομής και διόρθωσης κατασκευαστικών λαθών παρελθόντων ετών που είχαν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και διαβρώσεις, θέτοντας σε κίνδυνο σπίτια και περιουσίες των κατοίκων της περιοχής. Στο σημείο τον υποδέχτηκαν ο νυν και ο πρώην Αντιδήμαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Κολυμβαρίου κ.κ. Αρχοντάκης και Μαλακωνάκης, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ενδελεχώς για την πορεία του έργου που εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ποσόν των 7.000.000 €.

Ο Βουλευτής, συνεχάρη την Δημοτική Αρχή υπό τον Δήμαρχο κ. Μαλανδράκη, που έγκαιρα ετοίμασε τον φάκελο και υπέβαλε προς ένταξη το οραματικό αυτό έργο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου και εγκρίθηκε. Τόνισε δε την μεγάλη σημασία του, αφού εκτός των άλλων άλλαξε άρδην την εικόνα ερημοποίησης που παρουσίαζε η παραλία της περιοχής, μιας και δεν ήταν προσβάσιμη από λουόμενους. Πλέον με ασφάλεια στην στατικότητα των κτηρίων και με τη δημιουργία μιας ελκυστικής παραλίας για τους κολυμβητές, ο Π. Πολάκης δήλωσε πως αισθάνεται και ο ίδιος περήφανος για την χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως ομοίως θα πρέπει να αισθάνεται και η Δημοτική Αρχή που συνετέλεσε καθοριστικά στην ένταξη και εκτέλεση του σπουδαίου αυτού έργου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ