Π. Αρκουμανέας: Πιθανά τοπικά Lockdowns σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Petite Perle 300×250

tην ανησυχία των υγειονομικών αρχών έχουν προκαλέσει τα νέα κρούσματα που φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, έχουμε φτάσει τις 29 μολύνσεις με το συγκεκριμένο στέλεχος στην Ελλάδα και τα 18 ανιχνεύθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης.

Για την αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας είχε προειδοποιήσει χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας εκτιμώντας ότι η παραλλαγή θα έχει επικρατήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου στη χώρα μας.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την άποψη πως αν χρειαστεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αυτά τα τοπικά lockdowns είναι στο χέρι μας να αποτραπούν, τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Την πιθανότητα κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής,δεν απέκλεισε ούτε ο  καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης σε σημερινές του δηλώσεις. 

«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά lockdowns σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα», υποστήριξε ο κ. Αρκουμανέας. «Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης», συνέχισε.

«17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις», είπε επίσης. «Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει», ανέφερε επαναλαμβάνοντας πως οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο. 

«Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν», επανέλαβε τονίζοντας πως τρόπος για να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα είναι το εμβόλιο, για να τελειώνουμε με την πανδημία και να μην επιστρέψουμε σε γενικευμένα lockdowns και τέταρτα κύματα. «Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους», πρόσθεσε.

«1ον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. 2ον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. 3ον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα», είπε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τελος, εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό». 

Πηγή:naftemporiki.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ