Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων

Petite Perle 300×250

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις τελείωσαν γενικά χωρίς προβλήματα και φτάσαμε στην αναμονή των αποτελεσμάτων τα οποία αναμένουμε στις αρχές του Ιουλίου!

Έτσι, έχοντας κάποιος στο μυαλό του τα εξεταζόμενα μαθήματα θα μπορούσε να πει ότι τα φετινά θέματα κινήθηκαν σε γενικές γραμμές σε διαφορετική βάση από πέρυσι.

Γενικά αναμένουμε άνοδο των βάσεων, εκτός του τέταρτου πεδίου που περιμένουμε αυξομειώσεις.

Οικύριοι λόγοι είναιη ελάχιστης βάσης εισαγωγής που εφαρμόζεται για πρώτη φορά από την φετινή σχολική χρονιά.

Τα θέματα χαρακτηρίστηκαν, στην πλειονότητας τους, ευκολότερα των περυσινών.

Και η επαναφορά των συντελεστώνβαρύτητας στα βασικά μαθήματα του κάθε επιστημονικού πεδίου που σε γενικές γραμμές ήταν ευκολότερα των περυσινών.

Με το νέο αυτό μέτρο αναμένεται η χαμηλότερη βάση να κυμανθεί περίπου στα 8500 μόρια κάτι που σημαίνει ότι θα αφήσει εκτός σχολών  ένα μεγάλο ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 30%!

Για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν 2 μηχανογραφικά με το δεύτερο να αφορά τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ( ΙΕΚ).

Ειδικότερα τα θέματα της Νεοελληνική Γλώσσας Γενικής παιδείας κρίνονται στο σύνολο τους προσιτά καθώς κάλυπταν ένα ευρύ μέρος της σχολικής ὐλης και ανταποκρινόνταν στις δυνατότητες των μαθητών.

Τα Μαθηματικά Προσανατιλισμού ήταν απαιτητικά με πολλούς υπολογισμούς. Απαιτούσαν μαθηματική ωριμότητα και σκέψη και χρειαζόταν περισσότερο χρόνο από τις 3 ώρες για την αντιμετώπιση τους. Με δυσκολία ο άριστος μαθητής ξεπερνάει το 18.

Τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών Προσανατολισμού χαρακτηρίζονται βατά και ευκολότερα των περυσινών.

Τα θέματα της Φυσικής ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και κάλυπταν την ύλη όλων των κεφαλαίων. Καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι θα μπορούσαν να γράψουν άριστα. Απαιτούσαν ταχύτητα επειδή είχαν πάρα πολλές πράξεις!

Η ευκολότερη βιολογία αναμένεται να αυξήσει αρκετά τις βάσεις και να οδηγήσει ξανά τις ιατρικές σχολές πάνω από τα 19000 μόρια!

Στο μάθημα του ΑΕΠΠ Τα θέματα  ήταν από τα πιο εύκολα των τελευταίων ετών, τα θέματα Α και Β που είναι γενικά τα πιο διαχειρίσιμα για τους μαθητές, έχουν απλές έννοιες για την πλειοψηφία των μαθητών. Τα θέματα Γ και Δ έχουν κάποιες μονάδες που απευθύνονται σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Τα θέματα της Ιστορίας στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών κρίνονται στο σύνολό τους διαβαθμισμένης δυσκολίας. Καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης με έμφαση στο 1ο κεφάλαιο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η εκφώνηση του θέματος Β1, καθώς και το θέμα Δ1β που απαιτεί συνδυαστική γνώση από το 1ο και 2ο κεφάλαιο. Καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με ευκολία.

Τα θέματα της Χημείας στην πλειονότητα τους, ήταν σαφή με κάποια σημεία (Γ5και Δ3 (ερώτημα γ)) που απαιτούσαν μεγάλη προσοχή από τους μαθητές

Τα φετινά θέματα στο μάθημα της Κοινωνιολογίας,που εξετάστηκε για τελευταία φορά, δε παρουσιάζουν στο σύνολό τους κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ η δομή του κριτηρίου είναι η αναμενόμενη. Όλα τα θέματα είναι βατά και δεν υπάρχει κάποια ερώτηση που να μην είναι κατανοητή. Ωστόσο, οι ερωτήσεις που ίσως δυσκολέψουν τους μαθητές, είναι αυτές του θέματος Β2 και Δ3 καθώς και οι δύο ερωτήσεις αφορούν απαιτητικά σημεία του βιβλίου. Γενικότερα, τα θέματα είναι κατανοητά χωρίς ασάφειες στη διατύπωσή τους και για τους μαθητές που έχουν δουλέψει μεθοδικά θα είναι εύκολα.

Τέλος τα θέματα στην Οικονομία ήταν μέτριας δυσκολίας. Τα θέματα Α και Β δεν έχουν κάποια παγίδα και είναι ξεκάθαρα στην διατύπωση των ερωτήσεων. Το θέμα Γ είναι προοδευτικής δυσκολίας, ενώ το θέμα Δ είναι απαιτητικό αλλά βατό.

Ας κάνουμε όμως όλοι λίγο υπομονή έως οι υποψήφιοι, για πρώτη φορά, θα λάβουν στο κινητό τους τηλέφωνο τις βαθμολογίες τους και με την συμπλήρωση των μηχανογραφικών θα έχουμε καλύτερα στατιστικά για την φετινή πορεία των βάσεων.

Εύχομαι καλά αποτελέσματα σε όλους τους μαθητές, σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού και εισαγωγή στην σχολή της επιθυμίας τους!

ΜΕΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ 'ΚΥΚΛΟΣ' ΣΤΟ ΓΑΖΙ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ