Το σχέδιο της κυβέρνησης σε χώρους εστίασης και διασκέδασης

Petite Perle 300×250

Το κυβερνητικό σχέδιο για μοίρασμα των χώρων ψυχαγωγίας, διασκέδασης κ.ο.κ. σε αμιγείς και σε μεικτούς χώρους, παρουσίασε, στις βασικές γραμμές του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης , κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Στους αμιγείς χώρους θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως. Στους μεικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση οι παραπάνω αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί – οι τελευταίοι μόνο μετά από rapid ή μοριακό τεστ.

Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης ο στόχος είναι τριπλός, να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν, να δημιουργήσουμε πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας όπου υπάρχει συγχρωτισμός και να αποκατασταθεί η ελευθερία όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, εναπόκειται στους επιχειρηματίες να επιλέξουν όποιο μοντέλο θέλουν, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.

Οι τρεις άξονες

Ειδικότερα, η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό εγχείρημα μέσω μιας εκστρατείας ενημέρωσης που θα κλιμακωθεί.

Η δεύτερη δέσμη αφορά τη διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους για πλήρως εμβολιασμένους.

Η τρίτη δέσμη συνιστά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως στους εργαζόμενους στα υγειονομικά κέντρα και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως κινηματογράφοι, θέατρα αλλά και ανοιχτούς χώρους που θα έχουν διαβάθμιση θα είναι είτε για αμιγώς εμβολιασμένους ή μεικτοί χώροι.

Στους αμιγείς χώρους θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους έχουν συμπληρώσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση εμβολίου και όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται όσοι έχουν κάνει ήδη τεστ, rapid ή μοριακό», διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Σημείωσε δε ότι «κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μεικτή. Η δήλωση θα γίνεται σε κεντρική πλατφόρμα».

Αμιγείς χώροι – Πληρότητα – Χρήση Μάσκας

Στους αμιγείς κλειστούς χώρους πλην κέντρων διασκέδασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα θα ισχύει πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self-test γονέων.

Μεικτοί χώροι – Πληρότητα- Χρήση Μάσκας

Στους μεικτούς κλειστούς χώρους η πληρότητα θα είναι 50%. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά και για τους μη εμβολιασμένους θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test. Στους μεικτούς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων η πληρότητα θα ανέρχεται στο 75% για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους, στο 70% για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους και στο 65% για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Στα μεικτά υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης η πληρότητα θα ανέρχεται στο 25% και προηγούμενο αρνητικό rapid-test θα είναι υποχρεωτικό για μη εμβολιασμένους. Τέλος, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανοικτά και κλειστά γήπεδα για μη εμβολιασμένους.

Η ημερομηνία λειτουργίας

Την 1η Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί κινηματογράφοι και στις 15 Ιουλίου οι λοιποί κλειστοί χώροι (εστιατόρια, καφέ, θέατρα). Την 1η Ιουλίου επαναλειτουργούν επίσης οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα), τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) και στις 15 Ιουλίου τα κλειστά κέντρα διασκέδασης και τα ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Πώς θα γίνονται οι συναυλίες σε ανοικτούς χώρους

Για τους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας, εκτός των γηπέδων, που φιλοξενούν ζωντανά θεάματα και ακροάματα ο διαχωρισμός θα γίνεται ως εξής:

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Οι οδηγίες για κλειστά και ανοικτά μουσικά κέντρα και κλαμπ

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

πηγή: www.eleftherostypos.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ