Euro 2020: Η Ουκρανία στους «8» – Με «ξαφνικό θάνατο» στο 120', 2-1 τη Σουηδία

Petite Perle 300×250

Το γκολ του Ντόβμπικ στην παράταση (120+1') χάρισε τη νίκη (2-1) στην Ουκρανία επί της Σουηδίας – ισόπαλη 1-1 η κανονική διάρκεια – και την πρόκριση στα προημιτελικά του Euro, όπου θ' αντιμετωπίσει την Αγγλία στη Ρώμη (3/7, 22:00)

Η Ουκρανία έγινε η όγδοη και τελευταία χρονικά ομάδα που προκρίθηκε στα προημιτελικά του Euro. Η αναμέτρηση του «Χάμπντεν Παρκ» κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, είχε τρία γκολ, ισάριθμα δοκάρια, παράταση, εγκληματικό μαρκάρισμα, αποβολή. Ο Ζιντσένκο άνοιξε το σκορ για την Ουκρανία, ο Φόρσμπεργκ ισοφάρισε σε 1-1, το οποίο ήταν το αποτέλεσμα της κανονικής διάρκειας του ματς (τρία δοκάρια στο δεύτερο μέρος).

Ο Ντάνιελσον αποβλήθηκε για το εγκληματικό μαρκάρισμα στον Μπεσέντιν (έγινε ως αλλαγή, δεν μπορούσε να συνεχίσει) και η τελευταία αλλαγή του Σεβτσένκο, Ντόβμπικ, στο 120+1' χάρισε τη νίκη (2-1) στην Ουκρανία και την πρόκριση. Θ' αντιμετωπίσει την Αγγλία στις 3 Ιουλίου στο «Ολίμπικο» της Ρώμης.

«Χτύπησε» πρώτη η Ουκρανία, απάντησε η Σουηδία

H Ουκρανία μπήκε πιο δυνατά στην αναμέτρηση της Γλασκόβης και απείλησε πρώτη. Στο 10ο λεπτό άλλαξαν την μπάλα εξαιρετικά, ο Γιάρεμτσουκ έκανε το σουτ, αλλά ο Ρόμπιν Όλσεν, επενέβη και απομάκρυνε.

Καθώς οι Σουηδοί αδυνατούσαν να κρατήσουν την μπάλα στα πόδια τους, οι παίκτες του Αντρέι Σεβτσένκο έφτασαν και πρώτοι στο γκολ. Ο Γιαρμολένκο στο 27' έβγαλε από δεξιά απίθανη ασίστ με το εξωτερικό φάλτσο για τον Ζιντσένκο, ο οποίος με εξαιρετικό σουτ με το αριστερό από αριστερά εντός περιοχής νίκησε τον Όλσεν. Ο πρώην τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ ακούμπησε την μπάλα, αλλά δεν κατάφερε ν' αποτρέψει την παραβίαση της εστίας του.

Οι Σκανδιναβοί, ωστόσο, ξεκίνησαν σταδιακά να ισορροπούν και να πιέζουν για την ισοφάριση. Μπορεί ο Μπούστσαν να μην αιφνιδιάστηκε από την εκτέλεση φάουλ του Λάρσον στο 30ό λεπτό, αλλά δεν κατάφερε το ίδιο στο 43ο. Δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα, όταν ο Φόρσμπεργκ έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Ζαμπάρνι και άλλαξε πορεία, μέχρι να καταλήξει στα δίχτυα της εστίας για το 1-1.

Τρία δοκάρια, τα δύο ο Φόρσμπεργκ
Ο Λάρσον δοκίμασε αρκετά εκτός περιοχής το σουτ στο 53', αλλά η μπάλα πέρασε έξω. Ύστερα από δύο λεπτά (55'), ο Σίντορτσουκ έκανε το σουτ με το δεξί, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι.

Με… δοκάρι απάντησε και η Σουηδία. Ο Φόρσμπεργκ «χάιδεψε» την μπάλα μετά την εξαιρετική κάθετη του Ίσακ, αλλά εκείνη δεν του έκανε το χατήρι. Δοκάρι κι έξω! Ο Μπούστσαν εκτινάχτηκε στο σουτ του Κουλουσέφσκι στο 66', ενώ ο 29χρονος μεσοεπιθετικός της Λειψίας «σημάδεψε» και πάλι το δοκάρι μετά από εξαιρετικό σλάλομ και σουτ στο 69'.

Γιάνε Άντερσον και Αντρέι Σεβτσένκο αναθεώρησαν τα πλάνα τους και ακολούθησαν πιο συντηρητική προσέγγιση στην αναμέτρηση. Οι παίκτες πήραν τα ελάχιστα ρίσκα, η μία ομάδα περίμενε την πρωτοβουλία της άλλης. Καμία δεν την πήρε και το ματς οδηγήθηκε νομοτελειακά στην παράταση.

Το εγκληματικό μαρκάρισμα του Ντάνιελσον και η αποβολή και ο ήρωας Ντόβμπικ
Η μοναδική καλή ευκαιρία από το δεύτερο δοκάρι του Φόρσμπεργκ κι έπειτα ήταν εκείνη με την Κουλουσέφσκι στο 90ό λεπτό. Ο μεσοεπιθετικός της Γιουβέντους βγήκε στην πλάτη της ουκρανικής άμυνας, ωστόσο δεν τελείωσε με τη μία τη φάση από δεξιά. Το δεύτερο κοντρόλ που έκανε, έδωσε την ευκαιρία στον αντίπαλό του να τον κόψει.

Ο Σεβτσένκο έκανε δύο αλλαγές στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους, ο Άντερσον απάντησε με τριπλή. Μεταξύ αυτών που πέρασαν εντός αγωνιστικού χώρου και ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού, Μάρκους Μπεργκ.

Στο 97' ο Ντάνιελσον πήγε με… εγκληματικό μαρκάρισμα πάνω στον Μπεσέντιν. Ο Ορσάτο αρχικά έβγαλε την κίτρινη (!), αλλά ήταν λάθος. Ειδοποιήθηκε από τον VAR, έσπευσε να δει ιδίοις όμμασι τη φάση στο μόνιτορ και απέβαλε με κόκκινη τον 32χρονο κεντρικό αμυντικό της κινεζικής, Νταλιάν.

Ο Μπεσέντιν έφυγε υποβασταζόμενος – δεν μπορούσε καν να περπατήσει – από τον αγωνιστικό χώρο του «Χάμπτεν Παρκ». Ξέσπασε σε κλάματα και έτρεξε να τον παρηγορήσει ο προπονητής του (Σεβτσένσκο).

Η Ουκρανία κατάφερε να εκμεταλλευτεί στις καθυστερήσεις του δευτέρου μέρους της παράτασης το αριθμητικό της πλεονέκτημα. Ενώ όλα έδειχναν… πέναλτι, ο Ντόβμπικ με κεφαλιά – η φάση ελέγχθηκε από το VAR για οφσάιντ – νίκησε τον Όλσεν μετά από σέντρα του Ζιντσένκο και χάρισε την πρόκριση στην Ουκρανία!

Σουηδία (Γιάνε Άντερσον): Όλσεν, Λούστιγκ (83' Κραφτ), Λίντελοφ, Ντάνιελσον, Αουγκούστινσον (83' Αουγκούστινσον), Όλσον (101' Χελάντερ), Έκνταλ, Λάρσον (97' Κλάεσον), Φόρσμπεργκ, Κουλουσέφσκι (97' Κουάισον), Ίσακ (97' Μπεργκ).

Ουκρανία (Αντρέι Σεβτσένκο): Μπούστσαν, Καραβάεβ, Ζαμπάρνι, Κριφτσόβ, Ματβιένκο, Σίντορστσουκ, Στεπανένκο (95' Μακαρένκο), Ζιντσένκο, Γιαρμολένκο (106' Ντόβμπικ), Σαπαρένκο (61' Μαλινόφσκι), Γιάρεμτσουκ (91' Μπεσέντιν – 101' λ.τρ Τσιχάνκοβ).

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ