Τι αλλάζει από τον Ιούλιο στον δρόμο προς την «Ελευθερία»

Τα καταστήματα μόνο για εμβολιασμένους και οι νέες ανακοινώσεις που έρχονται

Ο δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα και την «Ελευθερία» από τον κορωνοϊό περνάει μέσα από τον εμβολιασμό των πολίτων και το «τείχος» ανοσίας, όπως αναφέρουν επιστήμονες και η κυβέρνηση. Μέσα στον Ιούλιο, αλλάζουν πολλά, ουσιαστικά από τις 15 του μήνα, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν οι νέοι, μετά και το «Freedom Pass» και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως ανέφεραν στην συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (29/06), όταν έγιναν και οι σχετικά ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, οι αλλαγές που έρχονται, θα έχουν αντίκτυπο στην ζωή των πολιτών στον μήνα που ακολουθεί, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες αλλαγές.

Στην ουσία οι διαφορετικοί κανόνες που θα ισχύουν από τις 15 Ιουλίου στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας με βάση τον διαχωρισμό σε «αμιγείς» και «μικτούς» ωθούν τις επιχειρήσεις να επιλέξουν τον πρώτο τρόπο λειτουργίας, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση από το κράτος, αποφεύγοντας τα όποια συνταγματικά προβλήματα μπορεί να υπήρχαν. Ταυτόχρονα όσοι εμβολιάστηκαν, η πλειοψηφία των πολιτών, θα επανακτήσουν την κανονικότητα που στερήθηκαν, χωρίς να παραμένουν όμηροι όσων αρνούνται τα εμβόλια.

Ένα κίνητρο ή μια επιβράβευση που αποτιμάται πολύ περισσότερο από τα 150 ευρώ που δόθηκαν στους νέους 18 έως 25 ετών προκειμένου να δώσουν ώθηση στην εμβολιαστική διαδικασία.

Νέες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευκρινιστεί τι θα γίνει με χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα από 15.000 άτομα, καθώς δεν περιλαμβανόταν στις χθεσινές ανακοινώσεις. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η πληρότητα να βρίσκεται στο 60%.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στους «αμιγείς» χώρους.
Αρμόδια πηγή υπογράμμιζε ότι εν μέρει εναπόκειται στον επαγγελματισμό των ιδιοκτητών αφού επιλέγουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες να φροντίσουν το ίδιο για το προσωπικό τους. Συνεκτιμάται, παράλληλα, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καφέ και εστιατόρια είναι νεαρής ηλικίας που μπορεί να μην έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό και να δοθεί ένας μεγαλύτερος χρονικός ορίζοντας. Δεν αποκλείεται μέχρι τις 15 Ιουλίου να επανεξεταστεί το θέμα και να υπάρξει σχετική πρόβλεψη.

Ο τρίτος πυλώνας για την δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός ή εκεί όπου, δυνητικά, μπορεί να υπάρξει διασπορά του ιού είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (29/06) ο κ. Γεραπετρίτης έχει κλειδώσει ύστερα και από το πράσινο φως της επιτροπής Βιοηθικής για τους υγειονομικούς και τους διοικητικούς των δομών υγείας και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και για τους νέους τροφίμους των μονάδων φροντίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για επέκταση της υποχρεωτικότητας σε όσους κατατάσσονται για να εκπληρώσουν την στρατιωτική τους θητεία και τους αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων, χωρίς προς το παρόν να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά... μόνο για εμβολιασμένους - Το «μπαλάκι» στους ιδιοκτήτες για εστίαση, μπαρ, θέατρα

Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά όχι για όλους, καθώς οι εμβολιασμένοι θα «θυμηθούν» την κανονική ζωή και οι ανεμβολίαστοι θα μείνουν στο... περίμενε από τον Ιούλιο. Αλλάζουν πολλά σε καταστήματα και εστίαση, ενώ θα γίνει επιστροφή στα γήπεδα, μετά και τις ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Τρίτης (29/06) οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Αδωνις Γεωργιάδης, οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες και το νέο πλαίσιο θα ισχύει από 15 Ιουλίου:

Α. Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες

Β. Μεικτοί χώροι

Χώροι συνάθροισης όπου έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ' επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μεικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ)

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς:

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους -χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί.

- Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους -υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

- Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας, ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα)

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς:

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί:

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ)

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς:

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί:

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους. Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

metra1

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος

Οι κλειστοί χώροι πλην των κέντρων διασκέδασης όπως εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα ανοίγουν ως εξής: κλειστοί κινηματογράφοι την 1η Ιουλίου και λοιποί κλειστοί χώροι στις 15/07..

Όσον αφορά στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ κ.α.) (1η Ιουλίου ανοίγουν οι υπαίθριοι και 15/07 οι κλειστοί).

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΑΡΗΣ 336×280
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 336×280
Ροή ειδήσεων - Τελευταία Νέα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ