Αϊτή: Δεκαπέντε νεκροί σε αντίποινα για δολοφονημένο αστυνομικό – Στα θύματα δημοσιογράφος και φεμινίστρια της αντιπολίτευσης

Petite Perle 300×250

Δεκαπέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας δημοσιογράφος και μια ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης, δολοφονήθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Αϊτής, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας, υποστηρίζοντας πως "οι φόνοι διαπράχθηκαν σε αντίποινα από συμπαθούντες του συνδικαλιστή της αστυνομίας" που σκοτώθηκε μερικές ώρες νωρίτερα.

Φωτογραφίες του δημοσιογράφου Ντιέγκο Σαρλ, πεσμένου στο έδαφος, και της Αντουανέτ Ντικλέρ, φεμινίστριας και μέλους κόμματος της αντιπολίτευσης, στο τιμόνι του αυτοκινήτου της, αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από αϊτινούς χρήστες τις πρώτες πρωινές ώρες. Και τα δύο θύματα ήταν ηλικίας 33 ετών.

Η αστυνομία αποδίδει της δολοφονίες σε αντίποινα για τον νεκρό αστυνομικό  Γκερμπί Ζιφράρ. Να σημειωθεί ότι ο Ζιφράρ ήταν εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής ένωσης αστυνομικών SPNH-17, που βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με την ηγεσία της αστυνομίας.

Οι δηλωσεις του γενικού διευθυντή της αστυνομίας προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων απο δημοσιογράφους και μη κυβερνητικές οργανώσεις που αμφισβητούν έντονα τους ισχυρισμούς αυτούς.

Όπως πάντα «οι δικαστικές αρχές θα ανακοινώσουν πως διενεργούν έρευνες – που δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Έχουμε συνηθίσει», ήταν η αντίδραση του Ζακ Ντεροζιέ, γενικού γραμματέα της ένωσης των αϊτινών δημοσιογράφων.

Το νέο μακελειό έγινε ενώ η δράση συμμοριών στην Αϊτή έχει μετατραπεί σε μάστιγα από την αρχή της χρονιάς. Στις αρχές Ιουνίου, συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους υποβαθμισμένων συνοικιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ