Στο Μουσείο "Ν. Καζαντζάκης" ο υπουργός της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας της Περιφέρειας του Κουρδιστάν στο Ιράκ

Petite Perle 300×250

Ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας της Περιφέρειας του Κουρδιστάν στο Ιράκ, Δρ Aram Mohammed Qadir, ο αναπλ. υπουργός, καθηγητής Abdulfattah A. Mahmood, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, πραγματοποίησαν σήμερα επίσκεψη στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ενίσχυσης διμερών συνεργασιών με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας μας, υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Μουσείου, καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων κυρία Χαρά Γενειατάκη. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου από τη  διευθύντρια Βαρβάρα Τσάκα.

Η επίσκεψη στο Μουσείο ήταν επιθυμία του ίδιου του Υπουργού, ο οποίος έχει διαβάσει τα έργα του Καζαντζάκη και δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του, όπως τόνισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της περιήγησης. Στο βιβλίο των επισκεπτών του Μουσείου, ο Υπουργός σημείωσε (μετάφραση στα ελληνικά):

«Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα της ζωής μου ήταν να επισκεφτώ το Μουσείο του Νίκου Καζαντζάκη. Ο Καζαντζάκης είχε μεγάλη επίδραση στον τρόπο σκέψης μου και θεώρησης του κόσμου.

Το έργο του Καζαντζάκη ήταν πηγή πνεύματος και ελευθερίας. Η σκέψη του οδήγησε εμένα και τη γενιά μου στον διαφωτισμό.

Είχα την τιμή να διαβάσω το μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Σήμερα αισθάνομαι την όμορφη ψυχή του.

Εύχομαι τα καλύτερα για την Κρήτη, τη γενέτειρα της φιλοσοφίας και του πολιτισμού. Η Αρχαία Ελλάδα είναι το λίκνο της διανόησης και της λογικής.

Οπουδήποτε υπάρχει αναζήτηση ελευθερίας, αγάπης και ειρήνης, το όνομα του Καζαντζάκη παραμένει αθάνατο.

Ας αναπαύεται η ψυχή του ειρηνικά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οκτώ από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη έχουν μεταφραστεί στην κουρδική γλώσσα, ενώ έχουν οργανωθεί στην περιοχή τιμητικές εκδηλώσεις για τον συγγραφέα, με πρωτοβουλία του Γιώργου Στασινάκη, Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ