Έρευνα για παρενέργειες Pfizer και Moderna: Τι δείχνει η απουσία ήπιων συμπτωμάτων μετά τον εμβολιασμό

Petite Perle 300×250

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ποιες είναι οι ήπιες παρενέργειες του εμβολιασμού.

Ως γνωστόν τα πιο κοινά συμπτώματα μετά τη λήψη του εμβολίου είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η κόπωση και ο πόνος στο σημείο του εμβολιασμού. Ένα μικρό μόνο μέρος αυτών όμως γνωρίζει τι είναι αυτό που τα προκαλεί και για ποιο λόγο διαφέρουν σε εμφάνιση ή ένταση ανάλογα με το άτομο.

Οι όποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες προκύπτουν από τη φυσιολογική απόκριση του οργανισμού έναντι του εμβολίου. Όσο φυσιολογικό είναι να εμφανίσει ένα άτομο τέτοιες, άλλο τόσο είναι να μην εμφανίσει. Εξαρτάται καθαρά από τον οργανισμό του και την αντίδραση του ανοσοποιητικού του μετά τη λήψη του εμβολίου.

Μια έρευνα που προδημοσιεύτηκε στο medRxiv, έρχεται να επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη άποψη. Οι ερευνητές μελέτησαν το επίπεδο αντισωμάτων σε 206 υγειονομικούς και των δύο φύλων, με μέση ηλικία 42 ετών πριν και μετά τον εμβολιασμό τους με Pfizer (τα συμπεράσματα ισχύουν και για τη Moderna που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνοτροπία). Το συχνότερο σύμπτωμα μετά το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνά τους ήταν ο πόνος στο μπράτσο (91% μετά την πρώτη δόση και 82% μετά τη δεύτερη). Ακολουθεί η κόπωση (42% και 62%) και οι μυϊκοί πόνοι (28% μετά την 1η δόση και 52% μετά τη 2η).

Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν υπήρχε καμία συσχέτιση ανάμεσα στα συμπτώματα και στα επίπεδα των αντισωμάτων μετά από ένα μήνα. Εμβολιασμένοι που δεν είχαν την παραμικρή παρενέργεια είχαν παρόμοια αντισώματα με εκείνους που που ο οργανισμός τους είχε πιο έντονη αντίδραση μετά τον εμβολιασμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η έλλειψη των όποιων παρενεργειών δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν ήταν επιτυχημένο.

Δυο ακόμη πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι ότι 1) τα συμπτώματα μετά τα εμβόλια ήταν αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του ατόμου και επίσης 2) ήταν πιο συχνά στις γυναίκες και μετά τη δεύτερη δόση.

Οι ερευνητές τέλος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν κάποιος είχε παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, ήταν πιθανότερο να έχει και μετά τη δεύτερη.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ