Ερντογάν: Δεν δέχομαι οδηγίες από κανέναν

Petite Perle 300×250

Επιτέθηκε κατά της ηγεσίας Ε.Ε., επειδή του ζήτησε χαμηλούς τόνους στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά την ομιλία του στον Σαγγάριο, δήλωσε πως ο ίδιος «δεν δέχεται οδηγίες από κανέναν» και εξήγησε με έντονο τρόπο: «Προχθές μίλησα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μου είπε "άκουσα ότι θα πάτε στην Κύπρο", εγώ της απάντησα "ναι, θα πάω". "Από εκεί να μη δίνετε σκληρά μηνύματα" μου επισήμανε και εγώ απάντησα "αν είναι έτσι, να μου πείτε και τα μηνύματα που θα δώσω εγώ εκεί και να διαβάσω το κείμενο που θα δώσετε". Δηλαδή, αυτοί ακόμη δεν έμαθαν ποιος είμαι. Εγώ είμαι παιδί αυτού του λαού. Εσένα πότε σου δόθηκε η εντύπωση πως ο Ερντογάν πραγματοποιεί ομιλίες με οδηγίες;».

Δεν είναι ξεκάθαρο πάντως ποιον εννοούσε ο κ. Ερντογάν, καθώς προχθές είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχαν συνομιλήσει την περασμένη εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι ενώ δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως η επίσκεψή του στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η Αγκυρα δεν θα ακούσει τις συστάσεις της Ε.Ε. και θα πραγματοποιήσει άμεσα σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ. «Εμείς το δικαίωμά μας το παίρνουμε όπως πρέπει και θα το πάρουμε. Στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο κυρίως σε όλες εκείνες τις θάλασσες θα συνεχίσουμε τις έρευνες πετρελαίου. Αυτή τη στιγμή, το πραγματοποιούμε; Το πραγματοποιούμε. Κάνουμε γεωτρήσεις; Κάνουμε. Πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες; Ναι, κάνουμε. Και λάβαμε μερικές ενδείξεις για φυσικό αέριο. Τώρα, στόχος μας είναι να βγάλουμε το αέριο από εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι προθέσεις

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Αγκυρα, αφού εξασφάλισε να μην της επιβληθούν κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., συνεχίζει τώρα την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να υποχωρεί στο ζήτημα των ερευνών. Η προαναγγελία γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας θεωρείται πως δείχνει αυτή την πρόθεση. Η Τουρκία το 2020 είχε στείλει το «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού είχαν προηγηθεί οι σεισμογραφικές έρευνες και οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και είχε υπογραμμίσει πως θα ανοίξουν και τα Βαρώσια.

Πηγή: kathimerini.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ