Κάθριν Νάι: Η αρσιβαρίστρια με διπολική διαταραχή πάει στο Τόκιο

Petite Perle 300×250

Η Κάθριν Νάι είναι από τις ξεχωριστές ιστορίες αθλητών που θα δώσουν το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Tο καλοκαίρι του 2019 μετά από μια καταστροφική εμφάνιση στους Παναμερικανικούς Αγώνες νεανίδων, η Κάθριν Νάι πέρασε έναν δεύτερο, μεγαλύτερο, εφιάλτη. Ανακάλυψε πως είναι διπολική και περνούσε μεγάλα διαστήματα σοβαρής κατάθλιψης, αλλά και διαστήματα με υπερβολική ένταση που την έκανε να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της.

Από τότε το βάρος έπεσε στην πνευματική και φυσική της κατάσταση, αλλά η άρση βαρών αποτέλεσε την διέξοδό της. Όταν μπαίνει για αγώνες «σβήνουν» τα πάντα, λες και έχει κατέβει ο διακόπτης. Αυτό αποδείχθηκε όταν λίγο μετά κατέβηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των νεανίδων, κάνοντας και παγκόσμιο ρεκόρ στο αρασέ.

Συνειδητοποιώντας πως όταν στέκεται μπροστά στην μπάρα ξεχνά τα πάντα, διεκδίκησε το μεγαλύτερο όνειρό της. Την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και τελικά θα είναι παρούσα στα 22 της χρόνια στο Τόκιο, για να γίνει η νεαρότερη αρσιβαρίστρια από τις ΗΠΑ που είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια. Θα κατέβει στην κατηγορία των 76 κιλών, αλλά οι στόχοι της είναι όχι απλά η διάκριση, αλλά να περάσει ένα μήνυμα για την ψυχική υγεία, την εικόνα του σώματος στα σπορ και άλλα.

Από την ενόργανη γυμναστική στην άρση βαρών

«Είναι λίγο σουρεάλ το ότι θα είμαι στους Ολυμπιακούς. Θέλω να απολαύσω όλη την εμπειρία. Σε όσες ολυμπιάδες και να πάω στο μέλλον, καμία δεν θα είναι σαν την πρώτη» είπε η Νάι, η οποία είχε ξεκινήσει αθλητισμό κάνοντας γυμναστική.

«Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στο άθλημα της γυμναστικής, αλλά στο γυμνάσιο όταν διαγνώστηκα με διπολική διαταραχή, όλα άλλαξαν, κοινωνικά, συναισθηματικά, πνευματικά… Μέσα σε μία στιγμή. Ανθρωποι με τους οποίους πέρασα εκείνα τα χρόνια, δεν τους είδα ξανά μετά από αυτό. Ξαφνικά σταμάτησαν όλα και είχα τόσο ελεύθερο χρόνο το οποίο με τρόμαζε. Δεν θα οδηγούσε σε καλά πράγματα. Οπότε έπρεπε να βρω κάτι να απασχολώ των εαυτό μου», ανέφερε η Αμερικανίδα αρσιβαρίστρια που αφού δοκίμασε για λίγο το CrossFit, κατέληξε στην άρση βαρών.

«Περνούσα δύσκολα και όσο μεγάλωνα καταλάβαινα τα συμπτώματα της ασθένειάς μου. Όταν αντιλαμβάνεσαι τι έχεις, μαθαίνεις να ζεις μ' αυτό και η κατάσταση βελτιώνεται» πρόσθεσε η Νάι για τις δυσκολίες που πέρασε στην εφηβική της ηλικία.

Νάι: «Διπολική διαταραχή δε σημαίνει μόνο κατάθλιψη και άγχος»

«Το ζήτημα της ψυχικής υγείας παίρνει μεγαλύτερη διάσταση και προσοχή πλέον και αυτό είναι υπέροχο. Πολλοί άνθρωποι καταπολεμούν την κατάθλιψη, το άγχος και αυτά τα πράγματα σίγουρα πρέπει να συζητηθούν. Αλλά αισθάνομαι ότι η συζήτηση σταματάει συχνά εκεί, και πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν κάτι τόσο απλό όσο η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, για παράδειγμα» πρόσθεσε η Νάι και σημείωσε πως θέλει να γίνει «πρέσβειρα» των αθλητών για τον διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη.

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα ως άτομο με διπολική διαταραχή να μην μιλάω μόνο για κατάθλιψη, άγχος, όλα αυτά τα πράγματα, αλλά και πράγματα που ίσως δεν επηρεάζουν τόσο πολλούς ανθρώπους. Καταστάσεις όπως η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας και η αποσυνδετική διαταραχή της προσωπικότητας, οι οποίες δεν είναι τόσο συχνές. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συνθήκες ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντική για μένα. Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε ένα χεράκι στους ανθρώπους που αγωνίζονται αντί να τους κρίνουμε» είπε ακόμη η Νάι, η οποία έκανε προπονήσεις στο γκαράζ του σπιτιού της λόγω κορονοϊού, χάρη και στην βοήθεια του συζύγου της ο οποίος την έχει υποστηρίξει σε όλη αυτή την δοκιμασία που περνάει.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ