Λ. Αυγενάκης: «Στην Ολιστική Μελέτη ενσαρκώνεται η ελπίδα και είναι μονόδρομος η πιστή εφαρμογή της»

Petite Perle 300×250

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανέλυσε στη Βουλή τις προτάσεις της σχετικής Έκθεσης των FIFA/UEFA, τόνισε την πλήρη υλοποίησή τους από την Πολιτεία και ζήτησε τη συμφωνία, σύμπνοια και συνεργασία όλων για να μην χαθεί αυτή η σπάνια ευκαιρία.

Παρατίθεται η ομιλία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέματα:

  • ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το περιεχόμενο της «Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο» των FIFA/UEFA, η οποία είναι απόρροια της Διακήρυξης Προθέσεων, που συνυπέγραψαν, στις 25 Φεβρουαρίου 2020, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο τότε Αντιπρόεδρος της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ,
  • συζήτηση για τα προβλήματα, τις παθογένειες και τις προοπτικές του ελληνικού ποδοσφαίρου και κατάθεση προτάσεων εκ μέρους των μελών της Επιτροπής για τη βελτίωση των συνθηκών του ποδοσφαίρου στη χώρα μας.

Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν, έπειτα από αίτημα του κ. Αυγενάκη, να τοποθετηθούν εκπρόσωποι των FIFA/UEFA (Λούκα Νικόλα, Μάριος Γεωργίου), ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Πρόεδρος της Super League 1, Λεωνίδας Μπουτσικάρης.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος στις 17 Ιουνίου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ψήφιση του αθλητικού νόμου 4809/2021, είχε προτείνει την άμεση διεξαγωγή της συγκεκριμένης συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Αυγενάκη:

«Αρχικά, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Διγαλάκη για την άμεση ανταπόκριση στην πρότασή μας να διεξαχθεί αυτή η ενημερωτική συνεδρίαση. 

Να ευχαριστήσω θερμά τους εκπροσώπους των FIFA/UEFA, της ΕΠΟ και της Super League 1 για την σημερινή τους παρουσία εδώ στη Βουλή. 

Σας καλωσορίζουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

όπως σας είχα υποσχεθεί πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο της συζήτησης του νόμου, ζήτησα τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, προκειμένου να συζητήσουμε για:  

α) το περιεχόμενο της «Ολιστικής Μελέτης των «FIFA» και «UEFA» για το ελληνικό ποδόσφαιρο», 

β) τα προβλήματα, τις παθογένειες και τις προοπτικές του ελληνικού ποδοσφαίρου και 

γ) να καταθέσετε τις προτάσεις και τις απόψεις σας για τη βελτίωση των συνθηκών του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. 

Η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι αυτή που αρμόζει στο πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, δεν είναι αυτή που αρμόζει στη χώρα μας, δεν είναι αυτή που αρμόζει στην κοινωνία μας. 

Νομίζω, όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Και αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να αναζητήσουμε λύσεις, να συνθέσουμε προσεγγίσεις, να συμφωνήσουμε σε κάποια κεντρικά ζητήματα και να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά, αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα τα προβλήματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο στη χώρα μας.  

Α. Ιστορικό 

Κυρίες και κύριοι

τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν προέκυψαν τώρα! Είναι διαχρονικά. Έχουν συσσωρευτεί στο πέρασμα των χρόνων. Ευθύνες μας βαραίνουν όλους: 

  • και την Πολιτεία 
  • και την FIFA/UEFA
  • και την ΕΠΟ
  • και τις Ενώσεις
  • και τις δημοφιλείς ομάδες

και όταν αναφέρομαι στην Πολιτεία, αναφέρομαι διαχρονικά στις κυβερνήσεις και στα κόμματα και φυσικά συμπεριλαμβάνω κι εμάς στη ΝΔ. 

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, χρόνο με τον χρόνο, πέφτει όλο και πιο χαμηλά. Η χώρα μας είναι πλέον στην 20η θέση (ανάμεσα σε 55 χώρες) της κατάταξης της UEFA, βάσει των αποτελεσμάτων των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, υποχωρώντας σταδιακά από την 8η θέση που ήταν πριν από 15 χρόνια!

Αυτό έχει ως συνέπεια να αναλογούν στις ομάδες μας, από την τελική κατάταξη στο πρωτάθλημα, ολοένα και λιγότερα «εισιτήρια» για τα ευρωπαϊκά κύπελλα, με δύσκολους προκριματικούς γύρους και κληρώσεις με αντιπάλους από ισχυρότερα πρωταθλήματα, με αποκλεισμούς από τις φάσεις των ομίλων, όπου τα χρηματικά έπαθλα για τη συμμετοχή είναι σημαντικά αυξημένα κλπ

Παρομοίως, η Εθνική Ομάδα μας, βρίσκεται στην 51η θέση (ανάμεσα σε 210 χώρες) της παγκόσμιας κατάταξης στη FIFA, όταν τη δεκαετία 2004-2014 ήμασταν σταθερά εντός της πρώτης 20άδας όλων των ομάδων του πλανήτη! 

Μάλιστα, την τελευταία 7ετία, έχει συνεχείς αποκλεισμούς από κάθε τελική φάση διοργανώσεων, τόσο της UEFA όσο και της FIFA.

Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπως αναφέρεται και στην Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA, τα έσοδα των ποδοσφαιρικών συλλόγων έχουν αυξηθεί κατά 80% την τελευταία 10ετία, με ετήσιο μέσο όρο αύξησης 8%!

Στην ίδια περίοδο τα έσοδα των ελληνικών συλλόγων μειώθηκαν κατά 28%! 

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας οι ελληνικές ομάδες καταγράφουν ζημιές (κατά μέσο όρο) ύψους 39 εκατ. ευρώ ετησίως!

Η στενή επίβλεψη των FIFA/UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αδιάλειπτη την τελευταία 5ετία. Αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2016, όταν πρωτοέφτασε ως απεσταλμένος των διεθνών Ομοσπονδιών ο αείμνηστος Κωστάκης Κουτσοκούμνης από την Κύπρο.

Δεν χρειάζεται να αναλύσω το πόσο ταραγμένη ήταν εκείνη η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2016, με τις αλλεπάλληλες και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της τότε ηγεσίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού. 

Αρκεί μόνο να υπενθυμίσω ότι δεν έγιναν ποτέ οι καθορισμένες, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εκλογές στην ΕΠΟ. Την «ανωμαλία» αυτή ανέλαβε να διορθώσει, τον Νοέμβριο του 2016, μια διορισμένη από τη FIFA 5μελής «Επιτροπή Εξομάλυνσης», με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Δρόσο. 

Θα θυμίσω, επιπλέον, τι διαπίστωνε και διατύπωνε γραπτώς τότε (21 Σεπτεμβρίου 2016) ο επιτετραμμένος της FIFA, Κωστάκης Κουτσοκούμνης:

«Η ΕΠΟ χρειάζεται έναν πρόεδρο και συμβούλιο συναίνεσης. Όχι εκλογές, αντιπαραθέσεις, νικητές και ηττημένους. Μόνο έτσι θα προχωρήσει μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που το ταλανίζουν και το ταλαιπωρούν».

Απολύτως επίκαιρο, 5 χρόνια μετά! Φαντάζομαι, δεν διαφωνεί κανείς σε αυτή την αίθουσα! 

Η «Επιτροπή Εξομάλυνσης» οδήγησε, λοιπόν, σε εκλογές την ΕΠΟ τον Αύγουστο του 2017 και οι FIFA/UEFA -με επιτετραμμένους και μόνιμους παρατηρητές- προσπάθησαν και ακόμα προσπαθούν να νουθετήσουν σε πρακτικές «καλής διακυβέρνησης», συστήνοντας αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ομοσπονδίας. 

FIFA και UEFA, με δεκάδες στελέχη τους, επιχειρούσαν και συνεχίζουν να επιχειρούν διστακτικά και μάταια όλα αυτά τα χρόνια! Ακόμη και μετά από 4 χρόνια εποπτείας του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι FIFA/UEFA δεν κατάφεραν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. 

Έτσι, η ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν μπορούμε να χάνουμε άλλο πολύτιμο χρόνο και ότι πρέπει να γίνει κάτι πιο δραστικό. 

Στις 25 Φεβρουαρίου 2020, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο τότε Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) κ. Γκρεγκ Κλαρκ συνυπέγραψαν τη Διακήρυξη Προθέσεων, που είχε ως απόρροια την «Ολιστική Μελέτη των «FIFA» και «UEFA» για το ελληνικό ποδόσφαιρο». 

Β. Ολιστική Μελέτη

Σκοπός της Ολιστικής Μελέτης είναι η διαμόρφωση της βάσης ενός πλαισίου για το βιώσιμο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και μιας μεθοδολογίας μέσω της οποίας αυτή η επιδίωξη μπορεί να πραγματοποιηθεί. 

Λαμβάνει υπόψη ουσιώδη ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και προωθεί ένα πλαίσιο αλλαγής για το καλύτερο μέλλον του. 

Επίσης, αναφέρεται σε διεθνή σημεία αναφοράς και καλές πρακτικές μεταξύ όλων των ποδοσφαιρικών εθνικών ενώσεων-μελών των UEFA και FIFA, καθώς και στην «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μέλλοντος» (Future Football Federation), μια πρωτοβουλία της UEFA, προκειμένου να διαμορφωθεί το πώς θα πρέπει να είναι μια εθνική ομοσπονδία ως το 2025. 

Η Ολιστική Μελέτη συστήνει ολοκληρωτικές αλλαγές, εκ βάθρων!

Όσα καταγράφονται ως αναγκαία στην Ολιστική Μελέτη των 102 σελίδων είναι ακριβώς αυτά που δεν εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στην ΕΠΟ. Και όπως διαπιστώσατε μελετώντας την, καταγράφεται η ανάγκη να αλλάξουν τα ΠΑΝΤΑ! 

Ουσιαστικά, μιλάμε για μια νέα, μια άλλη, εντελώς διαφορετική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας μας, μιλάμε για ένα νέο ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα! 

Το ερώτημα που γεννάται εύλογα, λοιπόν, είναι πόσο έτοιμη παρουσιάζεται η νέα διοίκηση, υπό την Προεδρία του Θοδωρή Ζαγοράκη, να αλλάξει όλη αυτή η δομή;

Κι όταν οι διεθνείς συνομοσπονδίες εκπονούν μια τέτοια Ολιστική Μελέτη και προτείνουν τεκτονικές αλλαγές για την Ομοσπονδία μέλος τους, κάθε περαιτέρω συζήτηση περιττεύει…

Κυρίες και κύριοι

έχετε όλες και όλοι στα χέρια σας την Ολιστική Μελέτη, η οποία αριθμεί στο κύριο σώμα της –χωρίς τα παραρτήματα- 15 κεφάλαια.

Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες, άλλωστε θα αναφερθούν σε αυτήν οι εκπρόσωπος των FIFA/UEFA, της ΕΠΟ και της Super League 1.

Οι βασικοί άξονες – κεφάλαια είναι τα εξής: 

  1. ΔΟΜΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  2. ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  4. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
  5. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  6. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
  7. ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΚΤΩΝ
  8. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  9.  ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
  10.  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  11.  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
  12.  ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  13.  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  14.  Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Πολύ συνοπτικά, λοιπόν, η Ολιστική Μελέτη προτείνει:  

  • Όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να δράσουν πάνω στις συστάσεις και στις προτάσεις αυτής της Μελέτης.
  • Είναι απολύτως κρίσιμη η δημιουργία μακροχρόνιας στρατηγικής έπειτα από διαβούλευση όλων των φορέων του αθλήματος.
  • Η στρατηγική πρέπει να επικεντρώνεται στη βελτίωση της εικόνας, στην αύξηση της συμμετοχής, στην καλή διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και στην προώθηση περισσότερων και ίσων ευκαιριών.
  • H FIFA και η UEFA θα βοηθήσουν την ΕΠΟ να θέσει τη δομή της μεταρρύθμισης. Το πρόγραμμα Football Federation of the Future (FFF) καλύπτει όλες τις απαιτήσεις ανάπτυξης με ορίζοντα το 2025.
  • H ΕΠΟ πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αναθεωρήσει τις οργανωτικές δομές της.
  • Όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να εκπροσωπούνται επαρκώς στα αποφασιστικά όργανα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο αντιπροσωπευτική και διευρυμένη ΕΠΟ.
  • Η ελληνική Κυβέρνηση να επικεντρώσει στα θέματα της ακεραιότητας των αγώνων, προκειμένου να πολεμήσει την απειλή των χειραγωγημένων αγώνων, της διαφθοράς και της βίας.
  • Η ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει προγράμματα ανάπτυξης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με τα έσοδά της από το Στοίχημα, χρηματοδοτώντας τις ΕΠΣ.
  • Επένδυση σε Εθνικό Ποδοσφαιρικό Κέντρο, που θα φιλοξενεί όλες τις εθνικές ομάδες και το οποίο μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ.
  • Η FIFA, η UEFA, η EΠΟ και η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτούν ότι θα δουλέψουν μαζί για το καλό του ποδοσφαίρου, εφαρμόζοντας τις συστάσεις αυτής της Μελέτης.

Και επιτρέψτε μου να ζητήσω από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δεσμευθούν εδώ, ενώπιον του Κοινοβουλίου, ενώπιον του ελληνικού λαού.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ