Επίτιμο Μέλος του Μουσείου “Νίκος Καζαντζάκης” ο Γιώργος Στασινάκης

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Στην ανακήρυξη του Γιώργου Στασινάκη, Πρόεδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, σε Επίτιμο Μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου προχώρησε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

Σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ., καθηγ. Μιχάλη Ταρουδάκη, υπέρ της οποίας εκφράστηκαν ομοθύμωςόλα τα μέλη, η τιμή αυτή στο πρόσωπο του Γιώργου Στασινάκη είναι η ελάχιστη δυνατή ανταπόδοσηστην πολύπλευρη στήριξή του στη δράση του Μουσείου αλλά κυρίως στη σπουδαία προσφορά του στη διάδοση του έργου και τη διατήρηση της μνήμης του μεγάλου συγγραφέα.

Ο Γιώργος Στασινάκης έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε μια προσπάθεια να διαδοθεί το πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Με τη συνεχή ανάληψη πρωτοβουλιών και με προσωπική ακάματη ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα και με το χάρισμα να εμπνέει με τον λόγο του τους συνομιλητές του, έχει καταφέρει για πάνω από τρεις δεκαετίες να διαδίδει την πνευματική κληρονομιά του συγγραφέα ανά την υφήλιο και να τονώνει διαρκώς το ενδιαφέρον για την προσωπικότητα και το έργο του. Καταφέρνει με αυτό τον τρόπο να ανατροφοδοτεί συνεχώς τη δίψα των ερευνητών και να παρουσιάζει μέσα από τη ματιά των ειδικών ακόμη και άγνωστες πτυχές της προσφοράς του στην κοινωνία και στα γράμματα.

Εξίσου σπουδαία είναι και η συνδρομή του όλα αυτά τα χρόνια στο έργο του Μουσείου, με το οποίο διατήρησε μια ζεστή και αγαστή συνεργασία. Μεταξύ άλλων:

  • Εμπλούτισε με σημαντικά τεκμήριατη Νέα Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου, όπως ήταν το τραπέζι/γραφείο του συγγραφέα και οι δύο γραφές της Οδύσσειας, αλλά και με πολύτιμο αρχειακό υλικό το Αρχείοτου Νίκου Καζαντζάκη, που φυλάσσεται στο Ίδρυμα.
  • Πρότεινε και οργάνωσε με δική του πρωτοβουλία τις αδελφοποιήσεις του Μουσείου με: Το Μουσείο του JuanRamónJiménez στο Moguer της Ισπανίας και το Μουσείο PaulValéry στην πόλη Sète της Γαλλίας το 1997, το Μουσείο του Τσέχου συνθέτη BuhoslavMartinû στην Polička της Τσεχίας το 1999, το Μουσείο του Κινέζου λογοτέχνη LuXun στο Shaoxing της Κίνας το 2012 και τέλος, το Σπίτι-Μουσείο του AlbertSchweitzer στο Gunsbach της Αλσατίας το 2013.
  • Ενίσχυσε με διάφορους τρόπους την παρουσία του Μουσείου μέσω των ποικίλων εκδηλώσεων και δράσεων τις οποίες διοργάνωσε η ΔΕΦΝΚ σε όλο τον κόσμο, διευρύνοντας έτσι το δίκτυο των συνεργασιών του.
  • Εμπιστεύτηκε στο Ίδρυμα το Αρχείο της ΔΕΦΝΚ βλέποντας σε αυτό τον ιδανικό χώρο φύλαξης όλης της παρακαταθήκης της Εταιρείας.
  • Στήριξε υλικά και ηθικά το έργο του Μουσείου με ποικίλους τρόπους.

Η απόφαση αυτή του Δ.Σ. του Μουσείου ήρθε να επιστεγάσει τη βαθιά εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη που τρέφουν όλοι οι άνθρωποι του Μουσείου στο πρόσωπο και στο έργο του Γιώργου Στασινάκη.

Related Articles