Η ώρα των αποφάσεων: Αντίστροφη μέτρηση για υποχρεωτικότητα και κλειστούς χώρους

Petite Perle 300×250

Η απότομη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης φέρνει κυβέρνηση και ειδικούς σε ακόμη ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου θα ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου έκτακτης αντιμετώπισης της διασποράς που τροφοδοτείται από την υπερ.-μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα».

Στην προμετωπίδα του βρίσκονται οι ενδεχόμενες προσαρμογές στο πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει για τη λειτουργία των κλειστών χώρων της εστίασης καθώς επίσης η ταχεία μετάβαση στην επόμενη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία», με την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατικών λειτουργών.

Για το μοντέλο λειτουργίας των εσωτερικών χώρων στην εστίαση, φαίνεται πως θα σταθμίζονται, ακόμη και έως στο παρά πέντε, όλα τα δεδομένα προτού δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα της αυλαίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση δεν αποκλείεται η πρεμιέρα της 15ης Ιουλίου, να γίνει σε διαφορετικό φόντο από αυτό που φιλοτεχνήθηκε προ ημερών από τους κ.κ. Γεραπετρίτη και Γεωργιάδη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όπως εγκαίρως έγραφε το CNN Greece, ενδέχεται να επικρατήσει η εισήγηση για λειτουργία των κλειστών χώρων αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Η επιλογή της συγκεκριμένης λύσης θα μπορούσε σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες να είναι βραχείας διάρκειας και σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει για τους επαγγελματίες του κλάδου και τη δυνατότητα της λειτουργίας των κλειστών χώρων των καταστημάτων τους και ως μικτών, αλλά με μικρότερη πληρότητα. Από τη μια η χρονική μετάθεση του διττού συστήματος λειτουργίας των θα προσδώσει μεγαλύτερη δυναμική στη διατήρηση του υγειονομικού ελέγχου της κατάστασης. Από την άλλη όμως λαμβάνονται υπόψιν και οι παράμετροι που αφορούν στον αντίκτυπο που θα έχει στη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Στον αντίλογο που γίνεται διατυπώνεται το επιχείρημα ότι η παράταση θα έδινε τον απαραίτητο χρόνο για να καταγραφεί η θετική απόδοση του συγκεκριμένου μέτρου.

Θεωρείται πάντως, ότι θα μπορούσε να τονώσει τον ρυθμό των εμβολιασμών ειδικά στις νεότερες ηλικίες, μια ομάδα που από τις 20 Ιουλίου θα αποκτήσει πρόσβαση και στο κίνητρο της «Κάρτας Ελευθερίας». Περίπου σε αυτό το ορόσημο θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή για τις αιτήσεις για την προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ, το λεγόμενο Freedom Pass, που δίνει η κυβέρνηση στους νέους 18 έως 25 ετών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν με την πρώτη δόση.

Η κάρτα θα είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά ένα 24ωρο αφού γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου, μετά από επιβεβαίωση του εμβολιασμού. Οι δικαιούχοι θα υποβάλουν την αίτησή τους με τους κωδικούς Taxis. Μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αν δεν έχουν κωδικούς Taxis. Η ψηφιακή κάρτα θα χρησιμοποιείται από τους δικαιούχους νέους για την αγορά εισιτηρίων για ταξίδια, έξοδα για ξενοδοχεία αλλά και για την είσοδό τους σε χώρους πολιτισμού (συναυλίες, κινηματογράφους, θέατρα και άλλα).

Από την άλλη η κυβερνητική στρατηγική εστιάζει και στη δημιουργία μιας κουλτούρας τακτικών ελέγχων πριν, αλλά και μετά, από κάθε δραστηριότητα. Στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self-test προστίθενται και τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Η παραλαβή θα γίνεται με τον ΑΜΚΑ τους (εναλλακτικά με ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ) από τους γονείς ή κηδεμόνες τους.Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 16 Ιουλίου η διάθεση μέσω των φαρμακείων των τεσσάρων αυτοδιαγνωστικών τεστ για τους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου.

Έτσι, δικαιούχοι των δωρεάν self-tests για τον Ιούλιο είναι:

Όλα τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών

Όλα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται της υποχρέωσης διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ