Eurogroup: Σε εξέλιξη το συμβούλιο – αναμένεται η έγκριση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Petite Perle 300×250

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στο συμβούλιο διευρύνοντας την ατζέντα σε θέματα διμερής συνεργασίας, αλλά και στο κρίσιμο ζήτημα του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτιμήσουν τη μακροοικονομική κατάσταση, παρουσία της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

«Με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την οικονομική πολιτική στην Ε.Ε, την ευρωζώνη και στις ΗΠΑ. Θα εξετάσουμε τις κοινές μας προσπάθειες να πατάξουμε την πανδημία και να επαναφέρουμε τις οικονομίες μας στην ανάκαμψη», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, προσερχόμενος στο Συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι σήμερα το πρωί συναντήθηκε με την Τζάνετ Γέλεν, με την οποία συζήτησαν για τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο G20 στη Βενετία σχετικά με τη φορολογία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ο κ.Τζεντιλόνι επεσήμανε πως ενημέρωσε την αμερικανίδα υπουργό  σχετικά με την απόφαση της Ε.Ε. να παγώσει το σχέδιο για τον λεγόμενο ψηφιακό φόρο έως ότου επιτευχθεί η ιστορική συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο. Συζήτησαν, επίσης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον εμβολιασμό σε παγκόσμιο επίπεδοι.

Με την κυρία Γέλεν θα συναντηθεί το απόγευμα, μετά το πέρας του Eurogroup, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την ατζέντα των συνομιλιών τους να περιλαμβάνει διμερή πολιτικά και οικονομικά θέματα αλλά με κορυφαίο το ζήτημα του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, που το Σαββατοκύριακο ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών του G20.

Εξάλλου, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συζητήσουν για τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης φέτος και στη συνέχεια η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα παρουσιάσει την προπαρασκευαστική εργασία της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ.

Ταμείο Ανάκαμψης

Στη συζήτηση θα βρεθεί και η πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης δεδομένου πως, μετά το πράσινο φως της Κομισιόν, το συμβούλιο θα εγκρίνει και τυπικά τα δώδεκα εθνικά σχέδια για την εκμετάλλευση των πόρων του Ταμείου.

Ανάμεσα τους βρίσκεται και η Ελλάδα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να εκφράζει, κατά την προσέλευση του στο συμβούλιο, την ικανοποίηση του που το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0») βρίσκεται μεταξύ των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα εγκριθούν σήμερα.

πηγή: www.ot.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ