Ιορδανία: Στη φυλακή δύο πρώην αξιωματούχοι που σχεδίαζαν την ανατροπή του βασιλιά

Petite Perle 300×250

Στην Ιορδανία, ένας πρώην βοηθός της βασιλικής οικογένειας καθώς και ένα συγγενικό πρόσωπο του βασιλιά Αμπντούλαχ καταδικάστηκαν από στρατιωτικό δικαστήριο για «ανταρσία».

Οι Μπασέμ Αγουαντάλαχ και Σαρίφ Χασάν μπιν Ζαΐντ είχαν κατηγορηθεί τον Απρίλιο πως συνωμοτούσαν με τον πρώην πρίγκιπα Χάμζα, ετεροθαλή αδερφό του βασιλιά, με σκοπό την ανατροπή του Αμπντούλαχ και την «αποσταθεροποίηση» του ιορδανικού έθνους.

Ο πρίγκιπας Χάμζα δεν υποβλήθηκε σε δίκη, μετά από την απόφαση του βασιλιά να χειριστεί το θέμα εντός του «πλαισίου της οικογενείας». Νωρίς τον Απρίλιο, ο εξαιρετικά δημοφιλής στη πατρίδα του πρίγκιπας είχε κυκλοφορήσει δύο βίντεο, στα οποία ισχυριζόταν πως τελούσε υπό κατ' οίκον περιορισμό, σε μια προσπάθεια αποσιώπησής του, αφότου ο ίδιος είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για διαφθορά και κακή διακυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, από μεριάς της, κατηγόρησε τον πρίγκιπα και τους συνεργούς τους για συστράτευση με «ξένες δυνάμεις» και για συνεργασία με «αρχηγούς συμμοριών» που λυμαίνονται την Ιορδανία. Κατόπιν διαμεσολάβησής της, ο πρίγκιπας Χάμζα υπέγραψε μια επιστολή, μέσω της οποίας διαβεβαίωνε πως παρέμενε «πιστός στο Σύνταγμα της Ιορδανίας».

Για την συνωμοσία είχαν συλληφθεί αρχικά 18 άτομα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία εξαιρέθηκε από τη δίκη. Οι δυο κατηγορούμενοι εν τέλει καταδικάστηκαν σε 15ετή φυλάκιση έκαστος.

Η δίκη τους είχε ξεκινήσει τον περασμένο μήνα και πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με το επίσημο κατηγορητήριο να θέλει τους Αγαουντάλαχ και μπιν Ζαϊντ να έχουν «συνωμοτήσει με τον πρίγκιπα Χάμζα» για την πραγματοποίηση «εξέγερσης εναντίον του πολιτικού καθεστώτος» προκειμένου να υλοποιηθούν οι «φιλοδοξίες» του πρίγκιπα για «ανάληψη της εξουσίας από τον ίδιο».

Το κατηγορητήριο ανέφερε, επίσης, πως οι δύο άντρες είχαν προβεί σε ενέργειες που «έθεταν σε κίνδυνο την κοινωνική ασφάλεια και στόχευαν στην πρόκληση κοινωνικών αναταραχών στην Ιορδανία». Το δικαστήριο αρνήθηκε την κλήση μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, του πρίγκιπα Χάμζα συμπεριλαμβανομένου.

Η ετυμηγορία της δίκης, η οποία εκδόθηκε σήμερα, έλεγε πως οι κατηγορούμενοι θέλησαν να θέσουν σε εφαρμογή ιδέες «εχθρικές απέναντι στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, στο βασίλειο της Ιορδανίας και το βασιλιά Αμπντούλαχ». Ο δικηγόρος του Μπασέμ Αγουαντάλαχ δήλωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press, πως η δίκη του πελάτη του υπήρξε «απολύτως άδικη» και πως ο πελάτης του είχε βασανιστεί, όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Οι κατήγοροι αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς.

ΠΗΓΗ: BBC 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ