Στο ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης για το ζήτημα με τη Γαλατασαράι

Petite Perle 300×250

Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για το θέμα που δημιουργήθηκε με την ποδοσφαιρικής ομάδα της Γαλατάσαράι.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για την στάση της Ελλάδας απέναντι στην ομάδα της Γαλατασαράι που επέστρεψε στην Τουρκία από το Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την άρνησή της να υποβληθεί σε rapid test ενόψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Νωρίτερα ο προπονητής της Γαλατασαράι Φατίχ Τερίμ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τα όσα συνέβησαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος με την αποστολή της τουρκικής ομάδας που ταξίδεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό αλλά επέστρεψε πίσω μιας και οι ελληνικές αρχές δεν δέχτηκαν τα τεστ που προσκόμισαν.

Ο Τούρκος προπονητής υποστήριξε πως η ομάδα είχε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ενώ έκανε λόγο για τουρίστες που μπαίνουν στην Ελλάδα χωρίς να κάνουν και εκείνοι το ίδιο.

Παρόλα αυτά, ο έμπειρος τεχνικός τόνισε πως η ομάδα θα έρθει ξανά στην Ελλάδα στο μέλλον, παρότι η συμπεριφορά που έτυχε δεν ήταν φιλική σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Φατίχ Τερίμ στους εκπροσώπους που τον περίμεναν στον αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης:

«Η Γαλατασαράι είναι ένα σύλλογος που γνωρίζει πολύ καλά τους διεθνείς κανόνες. Είχαμε κάνει όλοι τεστ πριν από 24 ώρες, οπότε χθες το πρωί (την Κυριακή). Πήγαμε όλοι με τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχουμε υποβληθεί σε τεστ. Μας είχαν ενημερώσει ότι θα κάναμε ένα γρήγορο τεστ όταν προσγειωθούμε

Είπαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, τουρίστες που περνάνε χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. "Για όλους το ίδιο συμβαίνει", ήταν η απάντησή τους. Όμως υπήρξαν άτομα που επιτρέπουν να φύγουν χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ.

Από εκείνη τη στιγμή, υπήρχε μόνο ένα πράγμα που έπρεπε να κάνουμε. Να επιστρέψουμε πίσω. Οι φιλικοί αγώνες είναι με φίλους, όμως η συμπεριφορά αυτή δεν ήταν καθόλου φιλική.

Από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε, ενδιαφέρθηκε ο πρόεδρός μας, ο υπουργός εξωτερικό, ο υπουργός αθλητισμού, ο γενικός διευθυντής μας, και ο γενικός πρόξενός μας. Μας κάλεσε πολλές φορές ο Υπουργός εξωτερικός και ο Πρόεδρός μας δεν έχασε ποτέ το ενδιαφέρον. Τους ευχαριστώ πολύ. Οι άνθρωποι αισθάνονται δυνατοί, όταν ακούγεται η φωνή τους.

Ζήτησαν τα διαβατήριά μας. Όταν ρωτήσαμε, είπαν ότι θα μας απελάσουν. Επιμείναμε ότι δεν θα δώσουμε τα διαβατήριά μας. Πέρασαν 4 ώρες. Έπρεπε να μείνουμε εκεί. Δεν υπήρχε νερό και μετά μας έδωσαν.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν το βλέπω ως κάτι που αφορά τη Γαλατασαράι. Είναι προφανές αυτό. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα φιλικό στην Κωνσταντινούπολη. Είχαμε δώσει ένα φιλικό και φύγαμε. Θα καλύψουμε εδώ αυτό το παιχνίδι.

Πηγαίνουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο και θα πάμε ξανά. Κανείς δεν έχει όμως την τουρκική φιλοξενία. Κανείς δεν μπορεί να μας φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Κανένας! Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας προστάτευσαν, ειδικά τον Πρόεδρό μας».

Εξοργισμένος ο Τσαβούσογλου με τη στάση της Ελλάδας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα της Γαλατασαράι.

Οπως μεταδίδει το TRThaber, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε για την ταλαιπωρία και την κακομεταχείριση που υπέστη η Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε μέσω Twitter το «μπλόκο» στην αποστολή της Γαλατασαράι, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση της ελληνικής πλευράς.

Μετά την επιχείρηση της τουρκικής πλευράς να αναδείξει το θέμα ως μείζον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξήγησε ότι η Γαλατασαράι αρνήθηκε να υποβληθεί σε πρόσθετους ελέγχους rapid test, όπως αναφέρει η ΚΥΑ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα. Η αποστολή της Γαλατασαράι αντέδρασε έντονα, αρνήθηκε να υποβληθούν σε νέους ελέγχους τα μέλη της και αφού επικοινώνησε με την πρεσβεία της Τουρκίας, την κυβέρνηση και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ύστερα από αναμονή 2 ωρών, αποφασίστηκε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ