Πλειοδότης η Hines για το Capsis στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Kαταρχήν ενδιαφέρον εκδήλωσαν 30 σχήματα που ζήτησαν να λάβουν πληροφόρηση για το συγκρότημα και τους όρους του διαγωνισμού

Αλλάζει χέρια το ιστορικό ξενοδοχειακό συγκρότημα Capsis στην Κρήτη καθώς το σχήμα της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Hines και του Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη με 125 εκατ. ευρώ πλειοδότησε στον σημερινό πλειστηριασμό. Ακολούθησε η κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ μικρότερη προσφορά της Prodea και η ακόμα χαμηλότερη της τράπεζας Πειραιώς.  Σημειώνεται ότι καταρχήν ενδιαφέρον εκδήλωσαν 30 σχήματα που ζήτησαν να λάβουν πληροφόρηση για το συγκρότημα και τους όρους του διαγωνισμού.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία προβλέπει τέσσερις ανεξάρτητους διαγωνισμού που αφορούν επιμέρους τμήματα του συγκροτήματος και ο ειδικός διαχειριστής είχε προκηρύξει τέσσερις ανεξάρτητους Δημόσιος Πλειοδοτικούς Διαγωνισμούς με σκοπό της πώληση του συνόλου του ενεργητικού της υπό ειδικής διαχείρισης τελούσας  ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Τουριστικό Συγκρότημα Καψής Α.Ε.

 Ειδικότερα, διαγωνισμός για την ομάδα ενεργητικού Α αφορά το γήπεδο με το επ' αυτού κτηριακό ξενοδοχειακό συγκρότημα «Out Of The Blue Capsis Elite Resort» κατηγορίας πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 1.155 κλινών (490 δωματίων) και όλων των εν γένει συστατικών, παραρτημάτων και παρακολουθημάτων του. Το συγκρότημα βρίσκεται εν μέρει εκτός σχεδίου και εν μέρει εντός του οικισμού Αγία Πελαγία (τμήμα εμβαδού 1.118,80 τ.μ.) στην τοπική κοινότητα Αχλάδας του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου, και ειδικότερα στη θέση Κλαδισσός ή Ψαρομούρα.

Μεγάλο τμήμα αυτού εισχωρεί μέσα στη θάλασσα (χερσόνησος) και συνορεύει στα περισσότερα σημεία του βόρεια, ανατολικά και νότια με αιγιαλό και θάλασσα στην οποία διαθέτει ιδιωτική πρόσβαση (μεταξύ αυτών ο όρμος Κλαδισσός και ο όρμος Αγίας Πελαγίας).

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα απαρτίζεται από 42 κτήρια, τα οποία διαθέτουν χώρους συνολικής επιφάνειας 45.254,70 τ.μ. Πέραν των δωματίων και διαμερισμάτων, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ευρίσκονται επίσης εγκαταστάσεις εστίασης, χώροι υποδοχής, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εγκαταστάσεις υπαίθριων και αθλητικών δραστηριοτήτων, 39 πισίνες (7 κοινόχρηστες και 32 που χρησιμοποιούνται ιδιωτικά) και λοιπές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για εμβληματικό ξενοδοχείο το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2006.

Οι ομάδες ενεργητικού Β, Γ και Δ αφορούν διάφορα ακίνητα και γεωτεμάχια στη γύρω περιοχή, για τα οποία επίσης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Το Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε. αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές μονάδες της ελληνικής «βαριάς βιομηχανίας» Ανήκε στην  Ντία Καψή κόρη του Θάνου και της Μαρίκας Καψή, οι οποίοι ξεκινώντας από την Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπου και το πρώτο τους ξενοδοχείο, έκτισαν μια από τις πρώτες μεγάλες ελληνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες με παρουσία σε Κρήτη, Ρόδο, Αττική, Θεσσαλονίκη  τα Capsis Hotels.

Το  1966 η αφετηρία ήταν στο  Ηράκλειο της Κρήτης  το Capsis Astoria στην πλατεία Ελευθερίας, το 1970 το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη που έγινε σε συνεργασία με την οικογένεια Βάρδα, και το   Capsis Beach στην Αγία Πελαγία Κρήτης. Επίσης στην αλυσίδα ήταν τα τα Metropolitan Capsis Hotel & Apartments στη Ρόδο και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα.

Το 1986 η κ. Μαρίκα Καψή απεβίωσε αφήνοντας πίσω τις κόρες της Λένα και Ντία. Η Ντία ανέλαβε τις μονάδες στην Αγία Πελαγία και στη Ρόδο και η Λένα το Capsis Astoria στο Ηράκλειο και το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη.

imerisia.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ