Με επιτυχία οι πολιτικές συγκεντρώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Κρήτης του ΚΚΕ σε Ηράκλειο και Χανιά

Petite Perle 300×250

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πολιτικές συγκεντρώσεις της ΚΟ Κρήτης σε Ηράκλειο και Χανιά στις 17 και 18 Ιούλη αντίστοιχα με θέμα «Δυνατό ΚΚΕ. Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό».

Ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ξεκίνησε με αναφορά στα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, όπου «ο λαός της, μέσα σε κόλαση πυρός και σε μάχη σώμα με σώμα …τα 'βαλε με τ' απανωτά κύματα των πάνοπλων κι εκπαιδευμένων Γερμανών αλεξιπτωτιστών». 

Εξήρε στην συνέχεια τη στάση των κομμουνιστών της Κρήτης, τόσο για τη συμμετοχή τους στην πρώτη γραμμή της Μάχης, όσο και για την περίοδο της Κατοχής και τη συμβολή τους στην απελευθερωτική πάλη και στην εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. «Την αγωνιστική παράδοση», όπως τόνισε, «συνεχίζει η ΚΟ Κρήτης και η αντίστοιχη οργάνωση της ΚΝΕ, με τη δική τους συμβολή στην πανελλαδική προσπάθεια του Κόμματος». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόσφατο 21ο Συνέδριο του Κόμματος, όπου «βάλαμε στόχο να φτιάξουμε ένα δυνατό ΚΚΕ, νου, καρδιά, οργανωτή της εργατικής λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό», επισημαίνοντας πως «ο σημερινός τρόπος οργάνωσης της παραγωγής, της οικονομίας, της κοινωνίας και της ζωής, ο καπιταλιστικός, είναι τροχοπέδη της προόδου, πρέπει να φύγει απ' τη μέση, ν' αντικατασταθεί με άλλον τρόπο, το σοσιαλιστικό – κομμουνιστικό. Αυτό, εξακολουθεί να ισχύει, παρά την ανατροπή του σοσιαλισμού του 20ου αιώνα, σήμερα πολύ περισσότερο από ποτέ». Συμπλήρωσε επιπλέον ότι «το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στην εργατική λαϊκή πάλη, με ταυτόχρονη, δική μας, αναβαθμισμένη πολιτική παρέμβαση, μπορεί να ενισχύει  την αναζήτηση ριζικής εναλλακτικής λύσης και την προσέγγιση της πολιτικής μας πρότασης».

Συνεχίζοντας, και με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε την ανάγκη «να συμβάλουμε στην ενίσχυση της αντιπολεμικής πάλης και για την απεμπλοκή της Ελλάδας απ' τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να φύγουν απ' τη μέση τα συμφέροντα που φέρνουν πολέμους ή απαράδεκτους συμβιβασμούς, για την κοινή πάλη των λαών της περιοχής. Μόνο ανησυχία προκαλούν οι πανηγυρισμοί κάθε τόσο, του Αμερικάνου Πρέσβη περί της συνεχούς επέκτασης των ελληνοαμερικάνικων στρατιωτικών σχέσεων και τα μπράβο του στις ελληνικές κυβερνήσεις γι' αυτό, αλλά και οι δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, περί αναβάθμισης των υποδομών, ειδικά στην Κρήτη. Ζήτημα λοιπόν, αιχμής (και τιμής για την Κρήτη): η κατάργηση της βάσης της Σούδας». 

Αναφέρθηκε ακολούθως στην «πείρα του ¨πρώτη φορά αριστερά¨, που εμπλουτίζεται, εδώ και 2 χρόνια, απ' τη διακυβέρνηση της ΝΔ: Ο ένας πιάνει το νήμα από εκεί που τ' άφησε ο άλλος, για να συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο που εκείνος δεν πρόλαβε να τελειώσει». «Ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε, «παρά τις αντιλαϊκές αμαρτίες του, παλιότερες και τωρινές, έχει, ξετσίπωτα, πάρει τις ρούγες, τάζοντας διάφορα και πλευρίζοντας κόσμο, για να πιέσει με συνθήματα του τύπου ¨νίκη έστω και με μια ψήφο διαφορά¨, για να πάρει, λέμε εμείς, τη λαϊκή ψήφο και να την πάει πεσκέσι στους Αμερικάνους, στην ΕΕ και τους καπιταλιστές (γιατί έτσι έπραξε την άλλη φορά, σκέψου τώρα που 'χει γίνει ακόμα χειρότερος). Αυτή είναι η όχθη κι αυτό είναι το στρατόπεδο που ήταν και είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ας αφήσει ήσυχους τους αριστερούς και τους προοδευτικούς της Κρήτης. Δεν είναι για τα δόντια του».

Καταλήγοντας, ο Δ. Τζαβάρας τόνισε πως «παρά τις δυσκολίες του καλοκαιριού και φυσικά την ανάγκη για ξεκούραση, η θερινή περίοδος πρέπει παράλληλα να είναι περίοδος ανάπτυξης δράσης. Συνεχίζουμε λοιπόν:  

  • Ενημερώνουμε το λαό για το Συνέδριό μας και τις αποφάσεις του.
  • Αναπτύσσουμε δραστηριότητες στήριξης των οικονομικών του Κόμματος. 
  • Εκδηλώνουμε πολιτική δράση στοχευμένη και οργανωμένη καλά, που αποκαθιστά επαφές, ενισχύει δεσμούς και βήματα στη συσπείρωση. 
  • Παρεμβαίνουμε για ζητήματα της επικαιρότητας. Με ιδιαίτερη ετοιμότητα απέναντι σε πυρκαγιές και θεομηνίες, αλλά και στις εξελίξεις σε Αιγαίο και Κυπριακό (ήδη γίνεται λόγος για την ανάγκη επίδειξης ευελιξίας και καλλιεργούνται προσδοκίες για παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ).
  • Πρωτοστατούμε στην οργάνωση της πάλης για οξυμμένα εργατικά λαϊκά προβλήματα, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, την έγκαιρη προειδοποίησή μας να κρατά ο λαός μικρό καλάθι όταν ακούει περί επερχόμενης μεγάλης ανάπτυξης και περί εξωστρέφειας της οικονομίας. Ήδη έχουμε συμπίεση μισθών, ανατιμήσεις και χαράτσια. Το λαϊκό εισόδημα πέφτει θύμα των σχεδίων για κέρδη και επενδύσεις. Να δυναμώσει, λοιπόν, τώρα, η εργατική λαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση.

Τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί η πάλη στον τουρισμό- επισιτισμό, για μέτρα υπέρ των εργαζομένων και των αυταπασχολουμένων του κλάδου, των ανέργων, για αξιοπρεπές εισόδημα, για συλλογικές συμβάσεις με σταθερό ωράριο και ρεπό, για προστασία έναντι των τραπεζών και των άλλων αρπακτικών και έναντι της πανδημίας. Γιατί σ' αυτή την ¨ατμομηχανή¨, τη ¨βαριά βιομηχανία¨ της οικονομίας, άλλοι τη βγάζουν μ' επιδότηση 8 ευρώ την ημέρα (όπως οι εποχικοί) ή (οι πιο … τυχεροί) με 600-700 ευρώ μισθό για δουλειά ήλιο με ήλιο και συχνά με πυρετό ή με 500 ευρώ το δίμηνο κι αυτά δανεικά (οι αυταπασχολούμενοι), ενώ για κάποιους άλλους (τους ξενοδοχειακούς, τουριστικούς κι αεροπορικούς ομίλους) διατίθεται πακτωλός χρημάτων για να κάνουν τις ανακαινίσεις και τις επενδύσεις τους.

Στηρίζουμε ακόμα τον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων για την επιβίωσή τους και το αίτημα για ενίσχυση με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Προκαλεί η κυβέρνηση, μιλώντας για μεγάλες επιτυχίες στη χρηματοδότηση, περί δημοκρατίας που νίκησε στην ΕΕ και περί γεωργίας του μέλλοντος, γιατί αυτά τα νέα είναι μεν, χαρά ευαγγέλια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά για τους βιοπαλαιστές επιφυλάσσεται δραστική μείωση των ενισχύσεων και ξερίζωμα. Οι δασικοί χάρτες και η δασική πολιτική να μη χρησιμοποιηθούν για ομηρία του λαού και επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων των ομίλων, αλλά να προστατευτούν δάση και μικρομεσαίοι, έναντι των αδηφάγων συμφερόντων και της στρατηγικής της ΕΕ».  

Τέλος, το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ευχήθηκε «Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και θα τα καταφέρουμε!».

Μετά την ομιλία ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα και στις δύο εκδηλώσεις με τους: Γιάννη Μπορμπουδάκη, Γιώργο Παντελάκη και Βαγγέλη Συλιγάρδο στο Ηράκλειο και το συγκρότημα του Μιχάλη Λουφαρδάκη στα Χανιά.  

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ