Σ. Βαρδάκης: «Αναγκαία η παρέμβαση της Πολιτείας για την απορρόφηση της αδιάθετης σταφίδας στην Κρήτη»

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

Να προβεί στην άμεση ανεύρεση λύσης για την απορρόφηση της αδιάθετης ποσότητας σταφίδας της περσινής χρονιάς στην Κρήτη, ζητούν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Αν και σε  μερικές ημέρες ξεκινά ο φετινός τρυγητός, οι αμπελουργοί δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να «απλώσουν» σταφύλια για την παραγωγή σταφίδας, αφού υπάρχουν αδιάθετοι 750 τόνοι περσινής σταφίδας μόνο στην Κρήτη.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς η ποικιλία σουλτανίνας στον νομό Ηρακλείου, τέθηκε εκτός επιτραπέζιας χρήσης λόγω καύσωνα, όπως ήδη ενημερώθηκε με πρόσφατη κοινοβουλευτική παρέμβαση ο Υπουργός. 

Σύμφωνα με την Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, από τους 750 αδιάθετους τόνους, οι περίπου 600 βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των μεταποιητών και 150 τόνοι στις αποθήκες των παραγωγών.

Σε τρεις εβδομάδες ξεκινά η νέα σταφιδοποίηση στις πρώιμες ποικιλίες και  θα πρέπει η αδιάθετη σταφίδα της προηγούμενης χρονιάς να διατεθεί. 

Γι’ αυτό οι αμπελουργοί Κρήτης ζητούν την παρέμβαση του κράτους, αφού μία από τις προτάσεις της Οργάνωσης είναι να απορροφηθεί μέσα από προγράμματα, που αφορούν τη σίτιση στο στρατό, στα νοσοκομεία και τα γεύματα στα σχολεία.  

Παράλληλα, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εισαγόμενες από Τουρκία και τρίτες χώρες σταφίδες, θέμα για το οποίο επίσης επιστήθηκε η προσοχή του Αρμόδιου Υπουργού, μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης, αλλά και να αυξηθούν οι πόροι για την υλοποίηση του προγράμματος της απόσταξης κρίσης. 

Σημειώνουμε ότι η σουλτανίνα, βάσει κοινοτικής οδηγίας, μπορεί να έχει μόνο επιτραπέζια χρήση ή σταφιδοποίηση και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στα οινοποιεία.

Περιμένουμε την άμεση απάντηση και τις ενέργειες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Related Articles