Τα 2/3 των Ιαπωνών δεν πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να φιλοξενήσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες

Petite Perle 300×250

Τα δύο τρίτα των Ιαπώνων δεν πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να φιλοξενήσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέσω ενός νέου κύματος της covid-19, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Asahi μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την τελετή έναρξης στο Τόκιο.

Το 68% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων να ελέγξουν τις μολύνσεις από κορονοϊό, με το 55% να επισημαίνει ότι αντιτίθεται στη διεξαγωγή τους. 

Τα τρία τέταρτα των 1.444 ανθρώπων που συμμετείχαν στην τηλεφωνική έρευνα δήλωσαν ότι συμφωνούν με την απόφαση να απαγορευθεί η παρουσία θεατών στους Αγώνες. 

Καθώς τα κρούσματα της covid-19 αυξάνονται στο Τόκιο, το οποίο παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενισχύεται η ανησυχία των πολιτών ότι η φιλοξενία ενός διεθνούς αθλητικού γεγονότος με δεκάδες χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο, όπως και αξιωματούχους και δημοσιογράφους, ενδέχεται να επιταχύνει τη μετάδοση του κορονοϊού στο Τόκιο και να εισάγει στη χώρα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, πιθανόν πιο μεταδοτικά ή θανατηφόρα. 

 Αξιωματούχοι της Ολυμπιακής Επιτροπής ανακοίνωσαν χθες Κυριακή τα πρώτα κρούσματα covid-19 μεταξύ συμμετεχόντων στους Αγώνες στο Ολυμπιακό Χωριό του Τόκιο, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν 11.000 αθλητές. Από τις 2 Ιουλίου οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο έχουν ανακοινώσει 58 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ αθλητών, δημοσιογράφων και αξιωματούχων. 

Εξάλλου χθες έξι Βρετανοί αθλητές του στίβου και δύο μέλη της αποστολής της Βρετανίας αναγκάστηκαν να τεθούν σε απομόνωση αφού κάποιος που επέβαινε στο ίδιο αεροπλάνο με αυτούς με προορισμό την Ιαπωνία βρέθηκε θετικός στην covid-19. 

«Πολλοί αθλητές ενδέχεται να συμμετάσχουν σε πάρτι ή εκδηλώσεις προτού πάνε στο Τόκιο (…) Οπότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν στις χώρες τους», δήλωσε ο Κόζι Ουάντα καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Υγείας του Τόκιο και σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. 

Το πιο πρόσφατο κύμα της επιδημίας στο Τόκιο σημειώνεται έπειτα από τέσσερα προηγούμενα, το πιο θανατηφόρο από τα οποία ήταν αυτό του Ιανουαρίου. Το Σάββατο καταγράφηκαν στην ιαπωνική πρωτεύουσα 1.410 νέα κρούσματα covid-19, τα περισσότερα από την αρχή του έτους, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να ξεπερνούν τις 1.000 για πέμπτη συνεχή ημέρα. 

Τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν νέους ανθρώπους, καθώς οι περισσότεροι ηλικιωμένοι στην Ιαπωνία έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, αν και μόλις το 32% του συνολικού πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί μερικώς.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ