Ν. Κεραμέως: Έρχεται ο διορισμός 11.700 μόνιμων εκπαιδευτικών στην γενική εκπαίδευση

Petite Perle 300×250

Την άμεση πρόσληψη 11.700 μόνιμων εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη Βουλή κατά τη συζήτηση παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του νομοσχεδίου του υπουργείου της.

Όπως είπε η υπουργός Παιδείας:

  • πρώτος πυλώνας είναι η ενίσχυση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας,
  • δεύτερος η θεσμοθέτηση μηχανισμού αξιολόγησης και
  • τρίτος η ενίσχυση των δομών υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου.

Σχετικά με την αυτονομία σχολικής μονάδας, η κυρία Κεραμέως εξήγησε πως «πάνω από το 80% των αποφάσεων λαμβάνεται σε κεντρικό επίπεδο. Σε άλλες χώρες με αποκεντρωμένη διοίκηση το ποσοστό είναι 35%. Στόχος αποτελεί η απελευθέρωση της δημιουργικής πρωτοβουλίας των εκπαιδευτικών που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις ανάγκες του σχολείου».

Ενδεικτίκη ρύθμιση σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως είναι η ελεύθερη επιλογή βιβλίου (πολλαπλό βιβλίο) ώστε οι εκπαιδευτικοί να επιλέγουν το βιβλίο που θέλουν να διδάξουν.

«Όλο αυτό το υλικό θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή βιβλιοθήκη για να κατευθύνουν οι εκπαιδευτικοί τους μαθητές σε πηγές. Ελευθερία ως προς τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών. Σήμερα υπάρχει ένα αναλυτικό πλάνο για το πότε πρέπει να μπαίνουν διαγωνίσματα και πόσες ώρες. Εμείς λέμε ότι οι εκπαιδευτικοί ξέρουν καλύτερα και τους αφήνουμε να αξιολογούν με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν τους μαθητές τους».

Αναφερόμενη στον μηχανισμό αξιολόγησης των εκπαιδευτικών υπογράμμισε ότι έχει ως στόχο τη βελτίωση και όχι την τιμωρία. «Κανένα σύστημα δεν μπορεί να βελτιωθεί αν πρώτα δεν αξιολογηθεί. Αν δεν καταγραφούν τα θετικά σημεία και εκείνα που επιδέχονται βελτίωσης» εξήγησε η υπουργός Παιδείας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η θετική αξιολόγηση θα δίνει μόρια στους εκπαιδευτικούς ώστε να ανελιχθούν στην πυραμίδα διοίκησης ενώ σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης θα ενεργοποιούνται επιμορφωτικές διαδικασίες.

Σχετικά με την ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης η Νίκη Κεραμέως επισήμανε, τέλος, ότι το υπουργείο Παιδείας προχωρά άμεσα σε θέσπιση 1.100 οργανικών θέσεων για ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

φωτογραφία αρχείου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ