Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό

Petite Perle 300×250

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα υποβάλει την εισήγησή του προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις. Όπως είναι γνωστό , οι εργοδοτοτικοί φορείς ζητούν πάγωμα του κατώτατου μισθού επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας και την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων κατά την κρίσιμη περίοδο της επανεκκίνησης της οικονομίας. Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Τα δυο σενάρια που εξετάζονται στην κυβέρνηση είναι:

1. Οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού (1,5%-2%) με στόχο την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία όμως θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες ή από τον Ιανουάριο του 2022.

2. Να μείνει στάσιμος μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι στα 650 ευρώ και στα 29,04 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο.

Με την τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού την επόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου ολοκληρώνεται η 4μηνη διαδικασία, η οποία φέτος διεξήχθη ύστερα από τρεις αναβολές σε περιβάλλον δυσμενών οικονομικών μεγεθών εξαιτίας της πανδημίας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ