Επίκαιρη ερώτηση Σ.Βαρδάκη για την σύμβαση των οδηγών τουριστικών λεωφορείων

Petite Perle 300×250

Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων θα κληθεί, αύριο, από το βήμα της Βουλής να απαντήσει αν θα κηρύξει τη Νέα Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης ως γενικώς υποχρεωτική, στα πλαίσια επίκαιρης ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Βαρδάκη.

Μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, που περιελάμβανε πολύμηνες διαπραγματεύσεις εργαζομένων και εργοδοτών, 140 ημέρες απεργίας αλλά και παράνομες απολύσεις οδηγών, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης και το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο ΕΡΜΗΣ» υπέγραψαν τη νέα τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τριετούς διάρκειας, γεγονός που αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα, μέσα σε όλη αυτή την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις.

Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι στόχος της Κυβέρνησης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων αλλά η ενίσχυση της συλλογικής διεκδίκησης τους για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Σημειώνει μάλιστα ότι είτε η μη ύπαρξη ΣΣΕ, είτε η μη επέκτασής της, έχει πολλές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, κυρίως υπονομεύονται και παραβιάζονται θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους που δεν προστατεύονται από ΣΣΕ.

Επιπλέον, ο κ. Βαρδάκης τονίζει μέσω της ερώτησης ότι η ανυπαρξία των ΣΣΕ ή η μη επέκτασή τους, αυξάνουν την ανισότητα μεταξύ μισθών και εισοδημάτων, την εργασιακή επισφάλεια την αβεβαιότητα και οδηγούν την αγορά εργασίας σε κατακερματισμό. Τέλος, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο γεγονός ότι η μη επεκτασιμότητα της ΣΣΕ θα επιφέρει τόσο αρνητικές συνέπειες σε εργαζόμενους, όσο και αθέμιτες πράξεις ανταγωνισμού που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή και υπόσταση όλων των κλάδων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ