Πάμε για lockdown στην Κρήτη; Σήμερα η απόφαση της Επιτροπής

Petite Perle 300×250

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο τουρισμός της Κρήτης.

Ραγδαία όμως είναι και η εξάπλωση του κορωνοιού που προκαλεί "πονοκέφαλο" προκαλεί στις υγειονομικές αρχές, ενώ αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.

Η προσοχή είναι στραμμένη σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά Ίο, Πάρο, Σαντορίνη, και Μήλο,όπου οι μολύνσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης, αυξητική τάση καταγράφεται στην Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Μήλο, ενώ σταθεροποίηση παρατηρείται σε Μύκονο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, Πέμπτη, και είναι έτοιμοι να πάρουν όποια περιοριστικά μέτρα κληθούν απαραίτητα στις «πορτοκαλί» περιοχές. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο νέος επιδημιολογικός χάρτης να διαμορφωθεί με αρκετές αρνητικές αναβαθμίσεις περιοχών στο «πορτοκαλί».

Πέρα από το ζήτημα με τα νησιά, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η επέκταση των υποχρεωτικών τεστ για τους εργαζόμενους στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού. 

Θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα της επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους κλάδους για τους οποίους ισχύει σήμερα, δηλαδή τους εργαζομένους σε δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε:

  • Ρέθυμνο με 4,85%
  • Πάρο με 4,31%
  • Μύκονο 4,01%
  • Μήλο 2,47%
  • Σαντορίνη 2,23%
  • Ιθάκη 2,15%

To τελευταίο δεκαήμερο, στη Μύκονο καταγράφηκαν 463 κρούσματα, στην Πάρο 221 και στη Σαντορίνη 193. Στην Κρήτη η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ παρελαύνει καθώς μετρά σχεδόν 3000 κρούσματα το τελευταίο διάστημα με τα περισσότερα να σημειώνονται στο Ηράκλειο , 910 στο Ρέθυμνο ενώ Χανιά και Λασίθι ακολουθούν.

Τούτων δοθέντων οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα σενάρια ακόμη για πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων θα επαληθευτούν, προτείνοντας μάλιστα διακοπές μόνο για εμβολιασμένους για να αναχαιτιστεί το νέο κύμα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ