Αργολίδα: Εκκενώθηκε το χωριό Γκάτζια

Petite Perle 300×250

Συναγερμός στην Πυροσβεστική, στα 200 μέτρα από το χωριό Γκάτζια στην Αργολίδα οι φλόγες – Ενεργοποιήθηκε το 112 για εκκένωση – Μάχη με τη φωτιά και στη Χαλκίδα – Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σαλαμίνα.

Μεγάλες φωτιές απειλούν κατοικημένες περιοχές σε Αργολίδα και Χαλκίδα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην απειληθούν σπίτια.

Επί ποδός βρίσκεται η πυροσβεστική εξαιτίας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στην τοπική κοινότητα Αραχναίων του δήμου Ναυπλίου.

Σύμφωνα με το argolikieseidhseis.gr, δόθηκε εντολή για εκκένωση από τους ηλικιωμένους του χωριού Γκάζια στην Αργολίδα, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα το μήνυμα από το 112 αναφέρει: "Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γκάτζια Επιδαύρου, απομακρυνθείτε άμεσα προς Μετόχι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies".

Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στην περιοχή Μετόχι.

Η εικόνα που παρουσιάζει η πυρκαγιά στο Αραχναίο δεν είναι καλή και το πύρινο μέτωπο πιθανό τις επόμενες ώρες να απειλήσει το χωριό.

Σε πύρινο κλοιό η Αργολίδα - Εκκενώθηκε το χωριό Γκάτζια - Μεγάλη φωτιά και στη Χαλκίδα, κοντά σε σπίτια οι φλόγες [Εικόνες-Βίντεο]

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά είναι προ του χωριού και κινείται με ταχύτητα. Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα κάνουν συνεχείς ρίψεις πάνω από το χωριό ώστε να την ανακόψουν και να μην προχωρήσει.

H Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην περιοχή, προκειμένου να διευκολύνει το έργο των πυροσβεστών.

Όσον αφορά τις πυροσβεστικές δυνάμεις, μάχη με τις φλόγες δίνουν 37 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Χαλκίδα: Κοντά σε κατοικημένη περιοχή οι φλόγες

Δύσκολη ημέρα για την πυροσβεστική αφού μετά τη μεγάλη κινητοποίηση για την πυρκαγιά στη Σαλαμίνα, ένα νέο μέτωπο κοντά σε κατοικημένη περιοχή άνοιξε στις τέσσερις το μεσημέρι, στη Χαλκίδα.

Φωτιά ξέσπασε σε δασική περιοχή στο Βαθροβούνι της Χαλκίδας, στις 3:30 το μεσημέρι. Από πολύ νωρίς κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να ελέγξουν την κατάσταση. Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς λαμβάνουν μέρος 51 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρων, έξι καναντέρ, δύο ελικόπτερα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Πολύ γρήγορα οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις περιόρισαν το μέτωπο της φωτιάς σε μια περιοχή που έχει λίγη βλάστηση και απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από κατοικημένη περιοχή.

ΧΑΛΚΙΔΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

"Έχουμε αποφύγει τα δύσκολα. Είναι θέμα χρόνου οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, όπως επίσης μηχανήματα και υδροφόρα που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια και τους δήμους να ελέγξουν την κατάσταση" αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και μάλιστα συμπεραίνει "ήδη έχουμε αποφύγει τα δύσκολα με την ενεργοποίηση που είχαμε".

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑ 2

Ένα δεύτερο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς το χωριό Μύτικας.

Επίσης, το μεσημέρι εντοπίστηκαν καπνοί σε δασική περιοχή στο Γοργοπόταμο της Λαμίας. Πρόκειται για φωτιά μικρής έκτασης και ήδη έκαναν ρίψεις νερού τα 2 PZL που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Λαμίας, ενώ κατευθύνονται πυροσβεστικές δυνάμεις.

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: evianews

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σαλαμίνα

Καλύτερη είναι η εικόνα στη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Αγιος Νικόλαος, στη Σαλαμίνα και προς στιγμή απείλησε άμεσα τον ομώνυμο οικισμό.

Η μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής με συνολικά 40 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, δύο καναντέρ και ενός ελικοπτέρου με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ συνέδραμαν ώστε η κύρια εστία της πυρκαγιάς να οριοθετηθεί και λίγο μετά τις τρεις το μεσημερι να παραμενουν ενεργά μόνο κάποια μικρά μέτωπα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι εντάσεως μεταξύ έξι και επτά μποφόρ, που κρατούν σε εγρήγορση τους πυροσβέστες ώστε να προλάβουν ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τον σημερινό Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορίνθου, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

1

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ