Σωκράτης Βαρδάκης: «Και όμως δεν έχουμε πιάσει ακόμα πάτο»

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού -της τάξης του 2%- η οποία θα διαμορφωθεί από τα 650 στα 663 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο από 29,04 σε 29,7 ευρώ, αποτελεί κοροϊδία για τους εργαζόμενους.», δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή την ανακοίνωση της Κυβέρνησης, για αύξηση του κατώτατου μισθού και συνεχίζει:

«Τη στιγμή που το κόστος ζωής έχει αυξηθεί για την ελληνική οικογένεια, με την κατακόρυφη άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας,  των καυσίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης και  όταν μάλιστα, σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής επιτροπείας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό, αυξάνοντας κατά 11% τον κατώτατο, θεωρούμε εμπαιγμό για τους εργαζομένους την αύξηση του 2%.  

Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε η διαδικασία ανακαθορισμού του κατώτατου μισθού και ολοκληρώθηκε, ήταν τον Ιανουάριο του 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα η βελτίωση της ζωής των πολιτών δε στηρίχθηκε μόνο στην αύξηση των μισθών, αλλά και στην ενίσχυση των δημόσιων δομών και του κοινωνικού κράτους, εισόδημα σε παροχές για όλους. 

Η μεγάλη διαφορά μας πηγάζει από την αντίληψή μας ,ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα που να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους, είναι μέρος της λύσης για την αναπτυξιακή πορεία στη χώρα μας  και όχι μέρος του προβλήματος. 

Καμία ανάπτυξη δεν είναι εφικτή με τη συνεχώς μειούμενη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. 

Καμία ανάπτυξη δεν είναι δίκαιη αν δεν αφορά το σύνολο της κοινωνίας. 

Το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει και εφαρμόζει  η κυβέρνηση της ΝΔ διευρύνει τις  οικονομικές και κατ’ επέκταση τις κοινωνικές ανισότητες. Ιδίως όταν αυτό συμπεριλαμβάνει συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών προς τους πολίτες και απαξίωση των δημόσιων δομών.

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις διαβίωσης, αλλά και την συμβολή της τεχνολογίας, έχουμε καταθέσει στην κοινωνία την πρότασή μας για μια δίκαιη ανάπτυξη για όλους.

Πάγια θέση μας είναι να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ και να εφαρμοστεί η πιλοτική εφαρμογή 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών. Η στήριξη των εργαζομένων, των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η κατάργηση της υπερεργασίας και η αμοιβή με προσαύξηση 40% από την πρώτη ώρα εργασίας πέραν του οκτάωρου, καθώς και η αύξηση κατά 20% του ωρομισθίου της μερικής απασχόλησης.»

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...