ΚΚΕ :Να εξασφαλισθεί για τους εργαζομένους στις δημόσιες δομές υγείας η χορήγηση άδειας για φροντίδα παιδιών με COVID-19

Petite Perle 300×250

Η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα τις άδειες των εργαζομένων με άτομα που πάσχουν από COVID-19 καθώς και η επαναφορά της καραντίνας και των τεστ για εμβολιασμένους υγειονομικούς.

Σοβαρό πρόβλημα σε γονείς εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας δημιουργεί το πρωτόκολλο για τη φροντίδα παιδιών με COVID-19.  Συγκεκριμένα, συνιστάται παραμονή στην εργασία σε εμβολιασμένους ασυμπτωματικούς γονείς με ανήλικα παιδιά, τα οποία νοσούν με COVID-19. Δεν δικαιούνται πλέον ούτε άδεια καραντίνας ούτε πρόσθετες ημέρες άδειας ασθενείας τέκνου, πέρα από τις μόλις 4 εργάσιμες μέρες (μετ' αποδοχών) που δικαιούνται συνολικά ανά έτος. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι μονογονεϊκών οικογενειών, που έχουν την επιμέλεια των παιδιών, καθώς δικαιούνται μόνο 8 μέρες άδειας ασθενείας τέκνου ανά έτος (μετ' αποδοχών), με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας, προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους που πάσχουν από COVID-19. 

Ακόμα, σύμφωνα με οδηγίες του ΕΟΔΥ (23.3.21), δεν προβλέπεται καραντίνα για ασυμπτωματικούς υγειονομικούς, που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από νόσο COVID-19 τους προηγούμενους 6 μήνες, ακόμη και μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Έπαψε, επίσης, η υποχρέωση για εβδομαδιαία τεστ σε εμβολιασμένους. Οι οδηγίες αυτές παραβλέπουν ότι παρόλη τη σημαντική χρησιμότητα των αναγκαίων εμβολίων στην προστασία από συμπτωματική, ασυμπτωματική και (κυρίως) από σοβαρή νόσο COVID-19, αλλά και στη μείωση της μετάδοσης, τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά στην προφύλαξη από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 ούτε εξαλείφουν τελείως τον κίνδυνο διασποράς. Άλλωστε, έχουν ανιχνευθεί κρούσματα καθώς και φαινόμενα ενδονοσοκομειακής διασποράς ακόμη και μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων.

Τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας συνεχίζουν την προσπάθεια ενάντια στην επιδημία COVID-19, αλλά και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών, η κυβέρνηση εφαρμόζει τα «πετσοκομμένα» αυτά πρωτόκολλα, που είναι προσαρμοσμένα στις σοβαρές χρόνιες ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες παραμένουν ακάλυπτες ακόμη και μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας. Κι αυτό γιατί  η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει πιστά την πολιτική της ΕΕ που αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις, τη δημόσια υγεία ως κόστος και  τη θυσιάζει  στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

  • Για να εξασφαλιστεί η χορήγηση πρόσθετων ημερών άδειας ασθενείας τέκνων σε γονείς εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας, των οποίων τα παιδιά έχουν προσβληθεί από COVID, μέχρι την πλήρη ανάρρωσή τους. 
  • Για περισσότερες ετήσιες ημέρες άδειας ασθενείας τέκνων σε εργαζόμενους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών.
  • Για να τίθενται σε  καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι υγειονομικοί (εμβολιασμένοι και μη) που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων.
  • Για να γίνονται τακτικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους εργαζόμενους υγειονομικούς. 
  • Για την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικού όλων των ειδικοτήτων,  ώστε η καραντίνα εργαζόμενων να μην προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία των τμημάτων. 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ