Η Ευρώπη θα προμηθευτεί τα μονοκλωνικά αντισώματα της GSK εφόσον λάβουν επίσημη έγκριση

Petite Perle 300×250

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμβόλαιο με την GlaxoSmithKline για την προμήθεια έως 220.000 δόσεων μιας πειραματικής θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της Covid-19, ανέφερε η εταιρεία την Τετάρτη.

Το θεραπεία, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική Vir Biotechnology, ακόμα δεν έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), εξασφάλισε όμως κατεπείγουσα άδεια στις ΗΠΑ για ασθενείς με ήπια ή μέτρια Covid-19 που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον η θεραπεία λάβει άδεια στην ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα που δεν χρειάζονται ιατρικό οξυγόνο.

Η συμφωνία προσφέρει σημαντική ώθηση στη βρετανική GSK, η οποία δεν ανέπτυξε δικό της εμβόλιο Covid-19 αλλά συνεργάζεται τώρα με τη γαλλική Sanofi για την ανάπτυξη ενός νέου, σχολιάζει το Reuters.

Η υποψήφια θεραπεία, με την ονομασία sotrovimab, υποβάλλεται τώρα στην κυλιόμενη διαδικασία αξιολόγησης του EMA. Η τιμή που συμφωνήθηκε για μελλοντικές αγορές δεν γνωστοποιήθηκε.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μιμούνται τα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός για την αντιμετώπιση λοιμώξεων. Η θεραπεία sotrovimab συνδέεται στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Εκτός από τα μονοκλωνικά αντισώματα, το μόνο άλλο φάρμακο κατά της Covid-19 που έχει προμηθευτεί η ΕΕ είναι ένα αντιιικό χάπι, η ρεμντεσιβίρη της Gilead Sciences.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ