Ισχυρός και με διάρκεια ο καύσωνας προειδοποιεί το Αστεροσκοπείο – Ο βοριάς ανακουφίζει σήμερα την Κρήτη

Petite Perle 300×250

Σε ετοιμότητα οι αρχές λόγω καύσωνα

messenger sharing button
whatsapp sharing button

Τους 39 βαθμούς Κελσίου θα ξεπεράσουν σήμερα Πέμπτη οι μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ οι απολύτως μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στα ηπειρωτικά στους 42-43 βαθμούς, στο Ιόνιο τους 39-40 βαθμούς και στο Ανατολικό Αιγαίο τους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Χαμηλότερα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη λόγω της επικράτησης βορείων ανέμων με εντάσεις 4-6 μποφόρ. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί επισημαίνονται οι περιοχές όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους του 36 βαθμούς Κελσίου.

Με αφορμή τον καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και ο οποίος σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός και θα έχει μεγάλη διάρκεια, παρουσιάζουμε στον πίνακα που ακολουθεί καύσωνες με μεγάλη διάρκεια που εκδηλώθηκαν την περίοδο 1981-2021. Σε αυτούς έχουμε συμπεριλάβει και τον καύσωνα του Ιουνίου του 2021 ο οποίος διήρκεσε 11 ημέρες. Είναι αντιληπτό ότι την ίδια περίοδο εκδηλώθηκαν και άλλοι καύσωνες ή έντονα θερμά επεισόδια, ωστόσο η επιλογή έγινε αποκλειστικά με κριτήριο τη διάρκεια του φαινομένου.

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο της Ε.Μ.Υ., επισημαίνει ότι θα επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες  και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Έτσι έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών από την Παρασκευή 30 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021, για συνδρομή και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους.

Ανοιχτή η κλιματιζόμενη αίθουσα στο ΠΣΚΗ – Υπηρεσίες  street work

Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει ότι για την προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες,  η κλιματιζόμενη αίθουσα σεμιναρίων στο ισόγειο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου  θα είναι ανοιχτή  από την Παρασκευή 30 Ιουλίου και θα παραμείνει ως την Κυριακή 1 Αυγούστου.

Ώρες λειτουργίας: 09:00  – 21:00

Στον χώρο είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Παράλληλα το μεσημέρι της Παρασκευής, το προσωπικό της Αντιδημαρχίας Κοινωνικών Υπηρεσιών πρόκειται να προχωρήσει και πάλι στην διανομή καπέλων και παγωμένου νερού σε ισοθερμικές θήκες στα άτομα που διαβιούν σε επισφαλή καταλύματα και σε ακατάλληλες συνθήκες.

Με πληροφορίες από το cretalive.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ