Προσφυγή πανεπιστημιακών στο ΣτΕ ενάντια στην πρόσληψη ειδικών φρουρών στα Πανεπιστήμια

Petite Perle 300×250

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγού της ΕΛΑΣ με την οποία προκηρύσσεται διαγωνισμός για την πρόσληψη ειδικών φρουρών στα Πανεπιστήμια (ΟΠΠΙ-Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημίων), ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και  διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και σύλλογοι φοιτητών.

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021), το οποίο θεσπίζει το άρθρο 16, παράγραφος 5 του Συντάγματος, καθώς και στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Παράλληλα, όπως λένε, η επίμαχη απόφαση προσκρούει ακόμη σε μια πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι της προστασίας της συνδικαλιστικής ελευθερίας (άρθρο 23 Συντάγματος), της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 Σ.) κ.ά.

Η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μετά τον προσδιορισμό της δικασίμου από τον πρόεδρο Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ