Σωκράτης Βαρδάκης: «Την ώρα που η Ε.Ε. φαίνεται να εγκαταλείπει τις πολιτικές λιτότητας, ο κ. Μητσοτάκης εμμένει σε νεοφιλελεύθερες, δοκιμασμένες και κυρίως αποδεδειγμένα αποτυχημένες πρακτικές»

by KORINA KAFETZOPOULOU

Τελευταία Ενημέρωση:

Με αφορμή την Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Σωκράτης Βαρδάκης, Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει συνειδητά να συνδέσει το σημαντικότερο Πρόγραμμα, το οποίο έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, με σειρά μεταρρυθμίσεων εις βάρος της κοινωνίας, χωρίς δίκαιη ανακατανομή πόρων, χωρίς καμία στόχευση σε  κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μεταρρυθμίσεις, που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αντιθέτως εγκλωβίζουν εργαζόμενους, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας, πτώχευσης, αντεργατικών ρυθμίσεων, ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, απλήρωτων υπερωριών, καταστρατήγησης συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Ούτε ένα ευρώ για το κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση προωθεί το σύνολο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους ιδιώτες μέσω Τραπεζων.

Σε καμία περίπτωση, η πρόταση της Κυβέρνησης δεν αποτελεί ένα σχέδιο επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας και  στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αντιθέτως παράγει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες και δεν εγγυάται στήριξη, ανάπτυξη και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τη δεδομένη στιγμή μάλιστα, που κάτι τέτοιο κρίνεται  πιο αναγκαίο από ποτέ.

Γιατί άραγε αρνείται η κυβέρνηση την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την εποπτεία της εφαρμογής του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αντίστοιχη με αυτή που συστάθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κύριε Μητσοτάκη δεν διδαχθήκατε τίποτα από την πρόσφατη ιστορία, ούτε από την στροφή στις οικονομικές και πολιτικές επιλογές των υπόλοιπων χωρών;

Επιλέγετε να εργαλειοποιήσετε το Ταμείο Ανάκαμψης και να το αντιμετωπίσετε ως μηχανισμό ενίσχυσης επιχειρηματικών συμφερόντων;

Επιλέγετε ο Ελληνικός λαός να κληθεί ξανά να υπερφορολογηθεί και  να πληρώσει το μάρμαρο των πολιτικών μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής με σφραγίδα της Κυβέρνησή σας;»

       Σωκράτης Βαρδάκης

                                                       Βουλευτής Ηρακλείου

                                               ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Related Articles