Καύσωνας: Έρχονται ανακοινώσεις για τους εργαζομένους

Petite Perle 300×250

Αυστηρές συστάσεις στους εργοδότες αλλά και μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων κατά τη διάρκεια των ημερών με υπερβολική ζέστη, θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, μετά την έκτακτη σύσκεψη που είναι σε εξέλιξη.

Τα τελευταία 24ωρα ήδη πλήττει τη χώρα μας ένας πρωτόγνωρος καύσωνας που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα μείνει στην ιστορία, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα με το θερμόμετρο να αγγίζει ακόμη και τους 45-46 βαθμούς Κελσίου.

Συνεδρίαση Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά για το καύσωνα – Σε ετοιμότητα Πολιτεία και τοπικοί αυτοδιοίκηση

Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί και στο επίκεντρο της συνεδρίασης υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση θα δημιουργηθεί ένας άξονας με σκοπό τον βέλτιστο συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του καύσωνα. 

Σε ετοιμότητα αναμένεται να τεθούν τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση κάθε περιοχής, όσο και η Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η ΕΜΥ και η ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όποια προβλήματα παρουσιαστούν.

Πολιτεία: Ισχυρές συστάσεις για εργαζομένους – Έκκληση σε πολίτες να είναι προσεκτικοί τις επόμενες 7 ημέρες

Στη περίπτωση των εργαζομένων που δουλεύουν στους εξωτερικούς χώρους, αναμένεται να γίνουν ισχυρές συστάσεις στους εργοδότες προκειμένου να προστατέψουν τους εργαζόμενους τους και να μην τους εκθέσουν σε κίνδυνο εν μέσω καύσωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συστάσεις θα επικεντρωθούν σε όσους κάνουν χειρωνακτικές εργασίας (π.χ. οικοδόμους) αλλά και τους διανομείς και αναμένεται να υπάρξει ισχυρή σύσταση ώστε να μην εργάζονται τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες για όσο διαρκέσει ο καύσωνας.

Φυσικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και ο κ. Χρυσοχοϊδης θα μιλήσουν εκτενώς για το ακραίο καιρικό φαινόμενο που έχει φτάσει στη χώρα μας και θα παρακαλέσουν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την επόμενη τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Συνδικάτα οικοδομών σε όλη την Ελλάδα – Λάβετε δράσεις προκειμένου να προστατευτούμε από τον καύσωνα

Την ίδια ώρα σειρά συνδικάτων οικοδομών από όλη την Ελλάδα έχουν προβεί σε ανακοινώσεις ζητώντας από την πολιτεία μία σειρά δράσεων προκειμένου να προστατευτούν από τον καύσωνα.

Συγκεκριμένα το Συνδικάτο Οικοδομών Πάτρας και Φθιώτιδας παραθέτουν μία σειρά από μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα. 

Μερικά από τα μέτρα που ζητούν:

  • Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. Ιδιαίτερα σε επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, εργοτάξια κτλ).
  • Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διαλείμματα ανά μία ώρα για ένα τέταρτο, μόλις η θερμοκρασία φτάσει και ξεπεράσει τους 36⁰ C, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  • Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
  • Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
  • Να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό από κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι λόγω χρεών. Απαιτούμε τα όποια χρέη να παγώσουν.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ