Εκτός ελέγχου η φωτιά στη βόρειο Εύβοια – Εκκενώθηκε το κάμπινγκ στην Αγ. Άννα

Ενισχύονται οι άνεμοι στην Εύβοια, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη  την επιχείρηση της κατάσβεσης. Αυτήν την στιγμή εκκενώνεται το κάμπινγκ στην Αγία Άννα, με τους ανθρώπους να απομακρύνονται με πλωτά μέσα. Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι  του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Αννης.

Τη στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στα χωριά Κεχριές -που έχουν εκκενωθεί- και Δάφνη, όπου δημιουργούνται ζώνες προστασίας, έχουν ήδη αναπτυχθεί τουλάχιστον 3 τεράστια μέτωπα που προχωρούν ανεξέλεγκτα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.

Στη Δάφνη και τις Κεχριές δίδεται μία πραγματική μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές, αλλά κυρίως κατοίκους της περιοχής, ρητινοσυλλέκτες οι περισσότεροι που γνωρίζουν το δάσος πολύ καλά, για να δημιουργήσουν ζώνες έτσι ώστε η φωτιά να μην απειλήσει τους οικισμούς.

«Είναι μία τιτάνια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και μηχανές, και πιστεύω ότι τη δίνουμε με καλούς όρους για να την κερδίσουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, και, όπως διευκρινίζει, «με καλύτερους όρους την δίνουμε για το χωριό Δάφνη και προσπαθούμε όλοι μας πολύ περισσότερο για το χωριό Κεχριές».

Από την ίδια πλευρά τη φωτιάς δηλαδή την ανατολική, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο το οποίο κινείται βόρεια και πάνω από το χωριό Σκεπαστή με κατεύθυνση προς το χωριό Αμέλαντες που έχει εκκενωθεί από τα ξημερώματα.

Το μέτωπο αυτό τις πρωινές ώρες ενώθηκε και με το μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί με επίσης βόρεια κατεύθυνση προς Αμέλαντες.

«Είναι ένα κρίσιμο μέτωπο. Εκεί επιχειρούν και εναέρια μέσα, για όσο είναι στην περιοχή, για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες μιας και δεν υπάρχουν άλλες προσβάσεις» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κελαϊδίτης και προσθέτει πως «αν ξεφύγει από εκεί κάνεις πλέον δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να σταματήσει».

Την τελευταία ώρα, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις βόρεια του χωριού Σκεπαστή και προς Αμέλαντες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στο δυτικό και βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς τα σενάρια είναι δυσοίωνα, καθώς η φωτιά μένεται ανεξέλεγκτη μέσα σε συμπαγές παρθένο πευκοδάσος.

Από χθες η φωτιά πέρασε από το μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και τον Δρυμώνα και ακολούθησε δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε βόρεια φτάνοντας στην πευκόφυτη κορυφή του βουνού και συνεχίζει με κατεύθυνση το πευκοδάσος ανάμεσα στα χωριά Κοκκινομηλιά και Κεράσια.

Το άλλο μέτωπο κινήθηκε δυτικά από το χωριό Δρυμώνας και ενώθηκε με το μέτωπο φωτιάς που κινήθηκε βόρεια από το χωριό Καλαμούδι και -ως ένα μεγάλο μέτωπο πλέον- πήρε κατεύθυνση δυτική και βόρειοδυτική προς τα χωριά Κούλουροι και Μαρούλι των οποίων έχει διαταχθεί από χθες η εκκένωσή τους.

Ανάμεσα στα χωριά Δρυμώνας και Κούλουροι υπάρχει ένα ρέμα και από χθες μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας Στερεάς σε συνεργασία με κατοίκους προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ